Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kihirdették a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny győzteseit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. május 18. 19:10
Kihirdették a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny győzteseit
Rekordszámú nevezés érkezett idén a megmérettetésre

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Kihirdették a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny győzteseit szombaton a Gyulai Pálinkafesztiválon.

A megjelenteket elsőként Bora Imre fesztiváligazgató köszöntötte, aki úgy fogalmazott, a Gyulai Pálinkafesztiválnak mindig az volt a küldetése, hogy népszerűsítse a pálinkát, a rendezvénynek is nagyban köszönhető, hogy az ital hungarikum lett.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte: amikor Lovász Sándor huszonnégy évvel ezelőtt elindította a fesztivált, akkor „a mag, amit elvetett, termékeny talajra hullott”, a rendezvény segített visszaszerezni a párlatok rangját a magyar gasztronómiában. Mint mondta, a pálinkafesztivál nem csupán egy szórakoztató programsorozat, hanem egy komoly szakmai találkozó is.

A városvezető ismertette: 2024-ben rekordszámú, 1353 mintát küldtek be a pálinkaversenyre, a legtöbb, 219 párlat, a szőlő kategóriában érkezett, az év gyümölcsét, a birset, 97 minta képviselte. Érkeztek nevezések Romániából, Horvátországból, Szerbiából és Szlovákiából is.

Hozzátette: a mintákat egy 23 tagú, elismert hazai és nemzetközi bírálókból álló zsűri értékelte, vizsgálták az ízt, az illatot, az alapanyag karakterét és a textúrát is.

Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a pálinka beépült a kultúránkba és gasztronómiánkba.

A Brillante versenyigazgatója, Lovassy György emlékeztetett: a gyulai pálinkaverseny sokszor változott az évek során, de a kezdetektől úttörő volt a hasonló megmérettetések között, de emellett is számtalan újdonság és ötlet volt a múltban a pálinkakultúrával kapcsolatban, amely Gyulához köthető.

Idén a legjobb kereskedelmi pálinka a Sáppusztai Pálinkafőzde sárga vilmoskörtéje lett, amely elnyerte az Agrárminisztérium különdíját is. A legeredményesebb kereskedelmi főzdének a Várda Drink Zrt.-t választották, a legjobb bérfőzetett párlat díját Szász Gábor pirosvilmoskörte-pálinkája kapta.

A legeredményesebb bérfőző 2024-ben Guba Krisztián lett, a legeredményesebb bérfőzdének a Kövér Pálinkafőzdét választották. A legjobb magánfőzött párlat Dervanics Roland tophit szilvája lett, a legeredményesebb magánfőzőnek Lipcsei Adriánt választották.

Az év birs pálinkája/párlata címet Szolnoki Donát főzete kapta.

A fődíjak mellett champion, arany, ezüst és bronz minősítéseket is kiosztottak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)