Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba
Kihirdették a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny győzteseit szombaton a Gyulai Pálinkafesztiválon.
A megjelenteket elsőként Bora Imre fesztiváligazgató köszöntötte, aki úgy fogalmazott, a Gyulai Pálinkafesztiválnak mindig az volt a küldetése, hogy népszerűsítse a pálinkát, a rendezvénynek is nagyban köszönhető, hogy az ital hungarikum lett.
Görgényi Ernő polgármester kiemelte: amikor Lovász Sándor huszonnégy évvel ezelőtt elindította a fesztivált, akkor „a mag, amit elvetett, termékeny talajra hullott”, a rendezvény segített visszaszerezni a párlatok rangját a magyar gasztronómiában. Mint mondta, a pálinkafesztivál nem csupán egy szórakoztató programsorozat, hanem egy komoly szakmai találkozó is.
A városvezető ismertette: 2024-ben rekordszámú, 1353 mintát küldtek be a pálinkaversenyre, a legtöbb, 219 párlat, a szőlő kategóriában érkezett, az év gyümölcsét, a birset, 97 minta képviselte. Érkeztek nevezések Romániából, Horvátországból, Szerbiából és Szlovákiából is.
Hozzátette: a mintákat egy 23 tagú, elismert hazai és nemzetközi bírálókból álló zsűri értékelte, vizsgálták az ízt, az illatot, az alapanyag karakterét és a textúrát is.
Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a pálinka beépült a kultúránkba és gasztronómiánkba.
A Brillante versenyigazgatója, Lovassy György emlékeztetett: a gyulai pálinkaverseny sokszor változott az évek során, de a kezdetektől úttörő volt a hasonló megmérettetések között, de emellett is számtalan újdonság és ötlet volt a múltban a pálinkakultúrával kapcsolatban, amely Gyulához köthető.
Idén a legjobb kereskedelmi pálinka a Sáppusztai Pálinkafőzde sárga vilmoskörtéje lett, amely elnyerte az Agrárminisztérium különdíját is. A legeredményesebb kereskedelmi főzdének a Várda Drink Zrt.-t választották, a legjobb bérfőzetett párlat díját Szász Gábor pirosvilmoskörte-pálinkája kapta.
A legeredményesebb bérfőző 2024-ben Guba Krisztián lett, a legeredményesebb bérfőzdének a Kövér Pálinkafőzdét választották. A legjobb magánfőzött párlat Dervanics Roland tophit szilvája lett, a legeredményesebb magánfőzőnek Lipcsei Adriánt választották.
Az év birs pálinkája/párlata címet Szolnoki Donát főzete kapta.
A fődíjak mellett champion, arany, ezüst és bronz minősítéseket is kiosztottak.