Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hatszáz éves az a dokumentum, amely Gyula települést mezővárosként említi

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. május 14. 13:30
Hatszáz éves az a dokumentum, amely Gyula települést mezővárosként említi
Mezővárosok a Dél-Alföldön címmel rendeznek konferenciát a városháza dísztermében

Jeles várostörténeti évfordulóra emlékezünk ezen a héten, közölte Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere május 14-én azon a sajtótájékoztatón, amelyen Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltára igazgatója közreműködésével a Mezővárosok a Dél-Alföldön című konferencia programját ismertette. A tudományos ülésszak május 17-én délelőtt 10 órakor kezdődik a városháza dísztermében.

erdész ádám és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Idén hatszáz éves az a máig ismert legrégebbi oklevél, amely Gyula települést már mezővárosként említi. Erre reflektálnak május 17-én, pénteken a városháza dísztermében megrendezett történész konferencián, jelentette be Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere az értekezleten.

Az elöljáró kifejtette: az MNL Békés Megyei Levéltárának, Gyula város egyik legjelentősebb szellemi műhelyének nagy szerepe van abban, hogy a település Békés megye egyik tudásközpontja legyen. Az önkormányzat igyekszik is élni azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez az előny biztosít számára. Az elmúlt években három jelentős tudományos tanácskozást szerveztek közösen, mindhárom ülésszak anyagát önálló kötetben jelentették meg. Most is azt tervezik, hogy a konferencián elhangzott előadásokat összefoglalják egy tanulmánykötetbe.

Erdész Ádám így fogalmazott: a hatszáz esztendős évforduló arra teremt kiváló alkalmat, hogy felidézzék a város történetének korai időszakát, megragadják a dél-alföldi mezővárosok fejlődési modelljét. A rendezvény tematikáját ennek megfelelően állították össze.

A konferencia Blazovich László, a Szegedi Tudományegyetem jogi karának professor emeritusa előadásával indul. Ebben az európai városfejlődés jogtörténetéről lesz szó. Másodikként Petrovics István, az SZTE BTK címzetes egyetemi tanára kap húsz percet arra, hogy megismertesse az egybegyűltekkel a Városok és központi helyek a középkori Duna-Tisza-Marosközben című dolgozatát. Homoki-Nagy Mária, az SZTE jogi kara jogtörténeti tanszékének vezetője a mezővárosi jogról fog értekezni.

Halmágyi Miklós, az MNL Békés Megyei Levéltára munkatársa az 1700-as évek fordulóján keletkezett levelek és a különböző jogi státusra utaló feljegyzések alapján tárja majd fel, mikor válhatott mezővárossá Gyula település, az archívum másik levéltárosa, Németh Csaba Maróti János személyét fogja felidézni. Az utolsó előadó, Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár volt főigazgatója az alföldi mezővárosok hódoltság korabeli kereskedelmi viszonyairól ossza meg gondolatait és kutatási eredményeit a hallgatósággal.

A konferencia nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)