Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyermekek megnövekedett folyadékfogyasztása és a levertsége a cukorbetegség jele lehet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2019. január 11. 11:00
A gyermekek megnövekedett folyadékfogyasztása és a levertsége a cukorbetegség jele lehet
Dr. H. Nagy Katalin azt mondja, hogy igyekezzünk minél előbb orvoshoz vinni a legkisebbeket, mert a halogatás veszélyes lehet

A január 11-i gyermekdiabétesz nap kapcsán kerestük fel dr. H. Nagy Katalin gyermekorvost, aki kollégáival együtt kezeli a cukorbetegséggel diagnosztizált helyi apróságokat. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan tudjuk szülőként észrevenni gyermekeinken a betegség tipikus jeleit.

dr. h. nagy katalin

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A legfontosabb jelek a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása – akár éjjel is –, az esetleg ehhez kapcsolódó ágybavizelés, a levertség és a fogyás, még jó étvágy mellett is – mondta el lapunknak a helyi kórház gyermekosztályának diabetológusa, aki hozzátette, hogy mindezek külön-külön akár más betegségekre is utalhatnak, de együttesen jó eséllyel az 1-es típusú cukorbetegség jelei lehetnek. 
 
– Azért is fontos ezeket időben észrevennünk, mert a tünetek egy folyamat részei. Ha időben észrevesszük, hogy mivel van dolgunk, akkor az inzulin beállítása is jóval egyszerűbb lesz – tette hozzá a doktornő.
 
Arra a kérdésre, hogy vajon a gyermekkori és felnőttkori cukorbetegségek miben különböznek, dr. H. Nagy Katalin elmondta, hogy a gyermekeknél általában az 1-es típusú cukorbetegség jelentkezik, míg a felnőtteknél részben az életmód és más tényezők miatt kialakuló a 2-es típusú a jellemző.
 
– A gyermekek rugalmasak, általában könnyen tanulnak és hozzászoknak végül a helyzethez, amelyben mi is igyekszünk segítséget adni a családoknak, miután a betegséget diagnosztizáltuk. Mindenképpen fontos, hogy időben észrevegyük a jeleket, hiszen ha figyelmen kívül hagyjuk azokat, akkor akár egy életveszélyes állapot és beállhat – tette hozzá.
 
Mint kiderült, az 1-es típusú cukorbetegség bármelyik életkorban jelentkezhet, és amint beszélgetőtársunktól megtudtuk, korábban főképp az iskolás- és tinédzser korosztályra volt jellemző a kialakulás ideje, ma már akár a legkisebbeknél is előfordulhat hasonló megbetegedéseket.
 
Az országosan meghirdetett gyermekdiabétesz naphoz csatlakozva január 19-én a Gyulai Várfürdőben vércukormérést és tanácsadást szerveznek, ahol minden látogató felteheti kérdéseit a betegséggel kapcsolatban.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)