Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Meggyújtották az első adventi gyertyát a Harruckern téren

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2018. december 03. 15:25
Meggyújtották az első adventi gyertyát a Harruckern téren
A több száz érdeklődőt megújult betlehemmel, vásárral és családi programokkal várták

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Karácsonyi vásárral, gyerekprogramokkal és koncerttel várták a családokat advent első vasárnapján Gyulán, a Harruckern téren. Az ünnepi programok helyszíne idén teljesen megújult, és új díszkivilágítást kapott.

A Harruckern téren új ünnepi installációt helyeztek el, a festett paravánokkal övezett betlehem figuráit Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház vezetője tervezte. A helyszínen báránysimogató is lesz, december 18-tól 29-ig.

A belvárosi karácsonyfára szintén új, hófehér díszek kerültek, a fát, a többi köztéren felállított fenyőhöz hasonlóan, gyulai lakos ajánlotta fel. Az utcai világítóelemek száma is bővült, a városi díszkivilágítást advent első vasárnapján kapcsolták fel.

A december 2-i rendezvény már délután elkezdődött. A Kacagó Bábszínház előadása után Fodor György tanár beszélt az ünnepről, majd a Kárikittyom együttes és az Erkel Ferenc Vegyes Kar lépett fel.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Este Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és az egyházi képviselők osztották meg ünnepi gondolataikat a jelenlévőkkel.

A településvezető beszédében hangsúlyozta: advent a várakozásról szól, amelynek a lényege a pillanatok megélése. Mint fogalmazott, egy gondolatot, egy érzést vagy egy mosolyt nem csomagolhatunk be, de a külsőségek is sokat segíthetnek abban, hogy megéljük az ünnepet.

Kovács József kiemelte: évről évre egyre többen tartják fontosnak Gyulán, hogy közösen ünnepeljék meg az adventi időszak kezdetét.

Baráth János református lelkész úgy fogalmazott: advent az Úr érkezésének várása. „Krisztus kétféleképpen jön el a biblia tanítása szerint: eljött egyszer karácsonykor, amelynek a megünneplésére készülünk, és újra el fog jönni” – tette hozzá.  

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Pápai Attila evangélikus lelkész kifejtette: az adventi készülődést a Krisztus-várás szelíd öröme és a csendes önvizsgálat jellemzi.

Balogh Barnabás baptista lelkész aláhúzta: reménységre van szüksége az embernek ahhoz, hogy jól élje át az évnek azt az időszakát, amikor rövidebbek a nappalok.

Márk Tivadar román ortodox lelkész arról beszélt, hogy adventkor az isten fiával való találkozásra készülünk fel, amely a megváltás történetének legnagyobb csodája, isten határtalan szeretetének megnyilvánulása.

A beszédek után Kovács Péter római katolikus esperesplébános áldotta meg a város adventi koszorúját, amelyet idén, formabontó módon, mécsestartók jelképeznek. Az első gyertyát a polgármester gyújtotta meg.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A program a Kossuth téren folytatódott, ahol a gyulai Implom-iskola Kränzlein kórusa énekelt a közönségnek. Az énekkar többek között egy olyan dalt adott elő, amelyet Rigó Péter zenész, énektanár külön erre az alkalomra írt neki.

A rendezvény végén a körforgalomnál megépített óriási adventi koszorún is kigyúltak a fények. Az ország egyik legnagyobb fenyőépítményét idén is hagyományos színekbe, lilába és rózsaszínbe öltöztették a Japán Kertbarátok Köre Egyesület tagjai. A fenyőágakat, ahogy a korábbi években, Varga Ferenc ajánlotta fel.

A Harruckern téren a következő három hétvégén is lesznek programok és vásár, ahol helyi termelők árusítják portékáikat. A látogatók kürtőskalácsot, mézet és forralt meggysört is vásárolhatnak a standoknál.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)