Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az év végi vásárlási lázban könnyen a BAR-listán találhatjuk magunkat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • HÍREK • 2018. december 03. 15:30
Az év végi vásárlási lázban könnyen a BAR-listán találhatjuk magunkat
A legkönnyebben úgy kerülhetjük el a listát, hogy tartózkodunk a kölcsön felvételétől

Amennyire várjuk az év végét, annyira csalódás lehet a következő év eleje. A szabadságok, a szeretet ünnepe, a családdal együtt töltött idő megszépítik az év utolsó hónapjait, de, ha nem figyelünk oda a költségvetésünkre, a következő évben ennek az árát többszörösen fizetjük meg. A karácsonyi ajándékozás és az ünnepek alatti utazások következtében könnyen kiürülhet a pénztárcánk, ha pedig azt hitelből finanszírozzuk, könnyen a BAR-listán találhatjuk magunkat.

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

Miért költünk többet az év végén?

Ennek számos oka van. Ott van például az egyik legnagyobb kiadás a karácsony. A családi összejövetelek, az utazási költségek, nagy család esetén az ajándékozás az, amely súlyos tízezrekbe kerülhet. Sokan ebben az időszakban kérik ki a szabadságukat, majd töltenek el egy hétvégét egy wellness szállodában, amely szintén nem olcsó mulatság. A szilveszteri rendezvényekről pedig ne is beszéljünk, főleg, ha mi szervezzük a bulit.

Ebben az időszakban természetesen gőzerővel ontják ránk a reklámokat a bankok és az áruházak, próbálnak hatni érzelmeinkre, ennek köszönhetően szintén többet költünk. Elég, ha megemlítjük a nálunk pár éve meghonosított Black Friday-t, amelynek köszönhetően sok esetben akár féláron is megszerezhetünk egy terméket. Mivel ez nagyon csábító ajánlat, sokszor olyan árucikket is vásárolunk, amelyet lehet, hogy soha nem is fogunk használni.

A pénzintézetek külön erre az időszakra megalkotott hitelkonstrukciókkal kívánják meggyőzni leendő ügyfeleiket, amelyek mind azt sugallják, hogy a szeretteinknek semmi sem drága – amiben egyetértünk –, de azt természetesen nem közlik a végén, hogy csak akkor adósodjunk el, ha utána gond nélkül vissza tudjuk fizetni a felvett összeget.

Sajnos a gondatlan költekezés és a fizetésképtelenség súlyos következményekkel járhat, amelyeknek akár ingatlanunk, ingóságaink láthatják kárát, de még a kevésbé súlyos helyzetekben is felkerülünk a negatív KHR-listára.

 

Mi az a BAR-lista?

A köztudatban még mindig BAR-listaként él, de mai nevén már KHR-lista. Az előző rendszer, csak a negatív adósokat tartotta nyilván, míg a KHR minden adósról vezet nyilvántartást, ahol van negatív és pozitív oldal. A pozitív besorolással rendelkező adósok azok, akik rendszeresen fizetik a hiteleiket, velük más bankok is szívesebben kötnek új szerződést. A negatív oldalon a tartozással rendelkező személyek találhatóak meg, ők természetesen nehezebben kapnak újabb kölcsönt. A jó adósok neve 1 év után, míg a rossz adósok 5 év után törlődnek a rendszerből.

 

Ha már felkerültünk a BAR listára

Sajnos a listára sokkal könnyebb felkerülni mint lekerülni arról. Amennyiben tartozásunk a bank felé meghaladja a mindenkori minimálbér összegét és azt legalább 90 napig nem egyenlítjük ki, akkor máris negatív adósok lettünk. Igaz, hogy a legfőbb ok a hiteltartozás, de olyan esetekben is listások lehetünk, ha bankkártyával élünk vissza, vagy hamis dokumentumokat nyújtunk be a kölcsön szerződés megkötése során.

A fennálló tartozás esetén a legfontosabb teendőnk az, hogy minél hamarabb visszafizessük azt. Amennyiben ez megtörtént passzív státuszba kerülünk, majd egy év múlva törölnek bennünket a listáról. Fontos, hogy amennyiben nem tudjuk rendezni tartozásunkat, akár 5 évig is a rendszerben maradunk.

Tehát a legfontosabb a minél gyorsabb visszafizetés, de a legtöbb esetben a bankok is segítenek nekünk, ugyanis nekik is érdekük, hogy visszakapják a pénzt. Ebben az esetben jöhet szóba a kölcsön átütemezése vagy akár egy adósságrendező kölcsön. Legutolsó esetben fordulhatunk olyan pénzintézetekhez is, akik BAR-listásoknak is adnak hitelt, ami fontos, hogy csak bizonyos esetekben van erre lehetőség, ami azt is jelenti, hogy a BAR-listások nagy része nem kaphat hitelt.

 

Tervezzünk előre, hogy elkerüljük a listát!

A havi rendszeres költségvetés készítésével és a haszontalan költekezések megfékezésével minden bizonnyal távol maradunk a KHR rendszerétől. Ehhez kapcsolódóan hoztunk még egy pár hasznos tanácsot:

  • Eleve próbáljuk elkerülni a kölcsön felvételét. Amennyiben nem egy hirtelen fellépő kiadásról van szó, inkább takarékoskodjunk. Rakjunk félre minden hónapban annyit mint amennyi várhatóan a törlesztőrészletünk lesz.
  • Váratlan kiadás esetén előbb mindig próbáljunk önerőből megoldást találni a problémára – adjuk el nem használt dolgainkat például –, majd kérjünk segítséget a családtól, barátoktól. A bank csak végső esetben jöhet szóba.
  • Kérjük pénzügyi tanácsadó segítségét és tájékozódjunk több banknál is. Az egyik legegyszerűbb, ha egy hitelkalkulátort veszünk igénybe, mint amilyen a Hitelmindenkinek oldalán is megtalálható. Itt a leggyakoribb konstrukciókat dobja elénk a rendszer.
  • Amennyiben felvettük a hitelt figyeljünk arra, hogy minden hónapban pontosan legyen fizetve az adott törlesztőrészlet. Ha szükséges limitáljuk azokat a kiadásainkat, amely nem a mindennapi élethez szükségesek. Üdítő helyett, igyunk vizet, napi 2 kávé helyett, csak egyet fogyasszunk, ha csak 1 kilométert kell megtenni, gyalogoljunk az autózás helyett. Ehhez hasonló költségcsökkentésekkel, havonta több ezer forintot spórolhatunk, amelyekből pont kifutja a banki tartozás törlesztése.
  • Ha mégis bajba kerültünk és nem tudjuk fizetni a hitelt, mindenképp keressük fel a bankot. Közöljük velük, hogy igenis akarunk fizetni, de átmeneti probléma áll fenn. Ekkor a futamidő hosszabbításával és a részletek csökkentésével, a hitel átmeneti felfüggesztésével vagy egyéb megoldással állnak elő, amely mindkét félnek megfelelő.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)