Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fényképeken a Hamlet!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. július 10. 09:00
Fényképeken a Hamlet!
Fotókiállítással nyílt meg a Shakespeare Fesztivál a várszínház kamaratermében

Sok száz fotóból válogatták ki a Gyulai Várszínház munkatársai azt a kiállítási anyagot, amely az elmúlt 25 év gyulai Hamlet-előadásait dokumentálja. A tárlatot július 9-én nyitották meg, és augusztus 10-ig tekinthető meg.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az idei nemzetközi Shakespeare Fesztivál első eseményeként nyitottak kiállítást július 9-én este a Gyulai Várszínház kamaratermének előcsarnokában. Elek Tibortól, a teátrum ügyvezetőjétől megtudtuk, az ötlet, miszerint az egyhetes rendezvény tematikájához illeszkedve össze kellene állítaniuk egy fényképanyagot a gyulai Hamlet-előadásokról, a szervezési folyamat vége felé született meg. Megvalósítását indokolttá tette az is, hogy a Hamletet épp 25 évvel ezelőtt, 1993-ban játszották először a gyulai várban. Az eseményt az a fotó idézi fel, amelyen Szakácsi Sándor Jászai Mari-díjas színművész látható, mondta az színidirektor a megnyitón.

Azóta tizenhét alkalommal mutattak be városunkban Hamlet-adaptációt, ami annak a bizonyítéka, hogy Shakespeare színműve az elmúlt évtizedekben is foglalkoztatta a teátrum vezetőit, rendezőit és nézőit, hangsúlyozta az igazgató.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A kamaraterem előterében megtekinthető felvételeket sok száz fotóból választották ki a színház munkatársai. A legrégebbiek egy 2005. évi előadást dokumentálnak, köztük van a kaposvári színművészetisek azon produkciójának emléke is, amelyben ifj. Vidnyánszky Attila alakította Hamletet, a legfrissebbeken pedig a sepsiszentgyörgyi társulat tagjai láthatók. A magunk mögött hagyott negyed század minden egyes gyulai Hamletje többnyire egy-egy pillanatképen van jelen, de akad olyan emlékezetes darab is, amelyről több fotó is felkerült a falakra. Ezekből is látszik, mutatott rá Elek Tibor, hogy a Hamlet-értelmezések korábban sem voltak mindig hagyományosak.

A fotók nagy részét valószínűleg Kiss Zoltán, a várszínház fényképésze készítette, a régebbiekről azonban sajnos nem minden esetben tudták megállapítani, ki a szerzőjük, ezért ezeket nem is feliratozták.

Elek Tibor zárszavaiban megköszönte kollégái munkáját, segítségét, majd közölte, hogy a Hamlet-képek tárlata túléli a fesztivált, hisz augusztus 10-ig lesz megtekinthető díjtalanul a várszínházban, reggel 9 és délután 4 óra között.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)