Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Legyen zöldséged!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2018. június 17. 07:00
Legyen zöldséged!
Az élelmezési várakozási idő betartása nagyon fontos

képünk illusztráció

Forrás: wwf.ch

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A tavaszi időjárás magával hozza a kertekben a permetezéseket, hiszen a kórokozók és a kártevők ilyenkor a legszaporábbak. A kertekben ilyenkor szembesülhetünk a rossz helyre, rendszer nélkül ültetett növénycsoportokkal, amelyek szinte lehetetlenné teszik az alapos permetezést, mert a szétszóródó vegyszer olyan növényekre is juthat, amelyeket már szüretelni kellene. Ilyenek a bogyós gyümölcsök: szamóca, málna, ribizli stb.

Az élelmezési várakozási idő betartása nagyon fontos. Számos növényvédő szer igen veszélyes, ne próbálkozzunk azzal, hogy félvállról vegyük a használatukat. Több helyen tapasztaltam, hogy igen praktikusan telepítették a növényeket, mint például  Németvároson. A csonthéjas fákat egy csoportba, az almatermésűeket másik csoportba tanácsos ültetni, mert ezeket többnyire egyszerre, illetve ugyanazzal a szerrel kell kezelni. Ezeknek a fáknak a közelében olyan veteményesek legyenek, amelyeknél a permezés nem okoz mérgezést.

A bogyós gyümölcsöket is egy helyre telepítsük, ugyancsak a szakszerű permetezés miatt. A zöldségeskert a maga vetésforgójával szintén a gyümölcsfáktól kicsit messzebb kerüljön. A biokertészkedés nehezen valósítható meg a rossz vetőmagvak miatt. Ugyancsak gondot okoz, hogy egyre kevesebb a kártevőket pusztító énekesmadár. Óvjuk őket!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)