Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Trianonra emlékeztünk Gyulán is

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2018. június 04. 19:08
Trianonra emlékeztünk Gyulán is
A nemzeti összetartozás napján virágokat helyeztek el a székely kapunál

A nemzeti összetartozás napján a Csigakertben található székely kapunál emlékeztek a trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulóján a gyulaiak. A szép számú érdeklődő jelenlétében zajló eseményt gyertyagyújtás és koszorúzás zárta.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az idei megemlékezés szónoka, Galambos István – többek között – azt mondta, hogy Magyarország nem volt érdekelt a háborúban. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos kutatója kifejtette, hogy a Magyar Királyságnak nem voltak területi követelései. Véleménye szerint a Károlyi-kormány hibás politikája, miszerint nem vállalta fel a határok védelmét, vezetett el oda, hogy hazánk elveszítette területének jelentős részét.

Galambos István bírálta az akkori liberális politikai szemléletet, illetve a kormány helytelen hozzáállását a béketárgyalásokhoz. Mindennek következménye egy csonka Magyarország lett. Ugyanakkor kihangsúlyozta, ahol fegyvert vettek kezükbe a magyar katonák, és védeni igyekeztek a határainkat, ott legalább népszavazást lehetett kiharcolni, hogy a lakosság döntsön a saját sorsáról.

A megemlékezők Beszterczey Attila színművész előadásában hallgatták meg a Hitvallás című verset. A helyi egyházak képviselőinek szolgálata után a Calliope Színjátszó Kör műsorával ért végett a rendezvény. A megemlékezés helyszínéül szolgáló székely kapunál városunk vezetői, intézményeink és civil szervezeteink képviselői, valamint megemlékezők helyeztek el virágokat és gyújtottak gyertyákat. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)