Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fotókon az erdélyi magyar népi kultúra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2018. május 12. 12:45
Fotókon az erdélyi magyar népi kultúra
Képek és értékek címmel nyílt tárlat a gyulai Tájvízházban

Az erdélyi magyar népi kultúra mára már letűnőfélben lévő értékeit helyezi a középpontba a Tájvízház legújabb, május 11-én megnyílt időszaki kiállítása. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság bemutatóházában a látogatók a Kriza János Néprajzi Társaság által összeállított tablók révén tudhatnak meg többet a határon túli népi építészetről, mesterségekről, népszokásokról és népviseletről.  

A Képek és értékek című kiállítás megnyitója a Tájvízházban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Pozsárné Kaczkó Zita, az igazgatóság titkárságvezetője a megnyitón emlékeztetett: a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Szalacs község önkormányzata közösen nyert uniós forrást a gyulai Tájvízház és az Ottományi Kiállítóház megvalósítására. Elmondta: mindkét épület 2013-ban nyílt meg a nagyközönség előtt.

A titkárságvezető kiemelte: a két fél együttműködése azóta is töretlen, ezt bizonyítja a mostani, Képek és értékek című időszaki tárlat is, melyet közösen szerveztek. 

 

A képen balról jobbra: Horváth Béla és Jakab Albert Zsolt

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Horváth Béla, Szalacs polgármestere hangsúlyozta: Komáromi Csipkés György romos állapotú kúriáját a pályázatot előkészítő gyulai szakembereknek köszönhetően sikerült megmenteni. Elmondta: a közigazgatásilag Szalacshoz tartozó Ottomány szimbolikus jelentőségű épülete nemcsak kiállítóház, hanem közösségi tér is, ahol kézműves-foglalkozásokat, képzéseket, előadóestek, konferenciákat, komolyzenei koncerteket is tartanak.

A településvezető reményét fejezte ki, hogy nem szakad meg az együttműködésük a fürdővárosi partnerintézménnyel.

Bak Sándor, a vízügyi igazgatóság vezetője kifejtette: intézményük régóta készít pályázatokat, az azonban újdonságnak számított, hogy nem egy vízügyi szervezettel, hanem egy önkormányzattal működtek együtt. Hozzátette: a mostani tárlattal nem zárul le a partnerségük.  

 

Bak Sándor 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Bagyinszki Zoltán, a Gyulai Értéktár Bizottság titkára a helyi értéktárról beszélt köszöntőjében. Utalt rá, hogy örömmel mutatnák be a gyulai értékeket Erdélyben és a Partiumban.

Jakab Albert Zsolt, a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság elnöke elmondta: a magyar Földművelésügyi Minisztérium 2015-ben bízta a szervezetet az erdélyi értékgyűjtő és értékmegőrző mozgalom elindításával. Aláhúzta: az elmúlt években a társaság számos konferenciát szervezett, az előadásokból több könyv is született.

Arról is beszámolt, hogy az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság tizenkét csúcsintézmény delegáltjaiból alakult meg. A határon túli értéktárban jelenleg 140 tétel szerepel, közülük 58 kiemelt nemzeti érték, kettő hungarikum.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Az elnök elmondta: az erdélyi néprajzi örökséget középpontba állító tárlat 2015-ben született meg, és több helyszínen is bemutatták. A tablókon látható képeket az 1990-ben létrejött társaság fotóarchívumából válogatták össze, egyebek mellett Vámszer Géza, Kós Károly, Szabó Tamás, Péterfy László és Vas Géza munkáit használták fel. Jelezte: a Tájvízházban nem a teljes anyagot mutatják be, a kiállítás illusztratív jellegű.

– A tárlat a 20. század első felére jellemző erdélyi magyar népéletet és a népi kultúra értékeinek lehető legkülönbözőbb területeit vonultatja fel, a hagyományos népi mesterségektől kezdve a népszokásokon át, a népi építészet és a népi tárgy- és öltözködéskultúra elemein keresztül egészen a vallási élet központi helyeként számon tartott templomokig – fogalmazott beszédében.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A megnyitó végén a bemutatóház korábbi kiállítójának, a Székely Aladár Fotóklubnak az elnöke, Bánfi Barnabás adta át a Tájvízház jelképes kulcsát Horváth Bélának.  

A rendezvényen a Gyulai Implom József Általános Iskola Kränzlein énekegyüttese működött közre, a diákok moldvai népdalokat adtak elő az egybegyűlteknek.

A kiállítás keddtől vasárnapig 9–16 óra között látogatható a Tájvízház belépőjével.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)