Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula városának szüksége van a fiatalokra!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • HÍREK • 2018. április 18. 18:00
Gyula városának szüksége van a fiatalokra!
Hetedik alkalommal zajlott ifjúsági konferencia a fürdővárosban

Aktuális témák köré épült a hetedik gyulai ifjúsági konferencia programja, amely április 18-án az Elizabeth Hotelben nyílt meg; majd szekcióülésekkel folytatódott a Gyulai Ifjúsági Központban. Az értekezések központi üzenete az volt, hogy a városnak szüksége van a fiatalokra, az önkormányzat pedig igyekszik mindent megtenni azért, hogy ezt ők is így érezzék.

Szabóné Bohus Márta nyitotta meg a konferenciát

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mondja meg a fiatal, mi a jó neki

A konferenciát a Bay Zoltán iskola igazgatója, Szabóné Bohus Márta nyitotta meg, aki azt mondta, a felnőtt feladata nem az, hogy a felnövekvő generációknak meggyőződéseket közvetítsen, hanem inkább az, hogy elősegítse önállósodásukat, felébressze képességeiket. A fiatalnak meg kell tanulnia a saját szemével nézni a világot, kifejezni és érvényre juttatni akaratát. Az ifjúsági konferencia is ezzel a céllal indult, hangsúlyozta. Úgy vélte, a város vezetőségének fontos, hogy tanulmányaik befejezése után a fiatalok hazajöjjenek Gyulára. Ezért az értekezlet szekcióüléseit úgy tervezték meg, hogy ez legyen a központi témájuk.

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere előadásában arról számolt be, mit tett az önkormányzat az elmúlt években, és mit tud tenni a közeljövőben annak érdekében, hogy a diákok is vonzónak találják a várost, megerősödjön kötődésük Gyulához. Kiemelte, a testület számára rendkívül fontos, hogy jól érezzék magukat itt, mert a település jövőjét ők fogják biztosítani.

Az ifjúságpolitika alapjairól szólva az elöljáró megjegyezte: ennek kialakításában mindig azok véleményét veszik figyelembe, akiknek az érdekét szolgálja. A legcélravezetőbb ugyanis az, ha a fiatalok mondják meg, mi a jó nekik. 2014-ben ezért azt a döntést hozták, hogy az ifjúsági feladatokat a Mi egy Másért Egyesületen keresztül látják el. Ehhez a gondolathoz rendeltek hozzá egy közösségi teret, a jelenlegi Gyulai Ifjúsági Központ épületét. Minden jel arra mutat, hogy a fiataloknak sikerült belakniuk a helyet.

A polgármester kifejtette, a diákéletnek a társadalmi tevékenység, az érdekképviselet is fontos része, mert, mint fogalmazott: nem lehet elég korán elkezdeni a demokrácia szabályainak elsajátítását. Ez ahhoz szükséges, hogy megtapasztalják, miként lehet fellépni egy-egy ügy érdekében, tekintetbe venni mások véleményét, kulturált viták során határozatot hozni.

– Mindezt azért, hogy felnőttként aktív részesei lehessetek a közéletnek – mondta a városvezető, és hozzáfűzte: ennek egyik kerete a diákönkormányzat, amely számára a városi önkormányzat működési támogatást biztosít.

 

görgényi ernő polgármester az önkormányzat ifjúságpolitikai elképzeléseiről is beszélt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyula élen jár

A polgármester számba vette azokat a sportlétesítményeket is, tornatermeket, műfüves pályákat, fetness-parkokat, amelyeket létrehoztak, vagy felújítottak, hogy ezzel is javítsák az életminőséget, alkalmat teremtsenek a mozgáshoz. Ehhez kapcsolódóan aláhúzta, Gyulán minden gyermek számára ingyenes úszásoktatást biztosítanak, és az utánpótlás-nevelésre is hangsúlyt fektetnek, például a kézilabdában, ami nem mindenütt van így.

A városvezető előadásából kiderült, az önkormányzat a kultúra szervezését is egy nagyon lényeges ifjúságpolitikai feladatnak tekinti. Gyula ebben a tekintetben is az élvonalba tartozik, hisz nagyon sok közművelődési lehetőséget biztosít. Egy nemrég készült felmérés szerint, emlékeztetett a polgármester, a könyvtár és a várszínház a gyulai fiatalok legnagyobbra becsült intézményei közé tartoznak.

Az esélyegyenlőséget és a tehetséggondozást különféle ösztöndíjrendszerekkel valósítják meg. A Bursa Hungarica azoknak a jó tanulóknak jár, akik szociális alapon anyagi segítségre szorulnak. A 2014-ben alapított Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíjjal pedig a legokosabb, legszorgalmasabb diákok felé jelzik a közösség megbecsülését.

Az elöljáró megjegyezte, már évek óta rendszeres párbeszédet folytatnak az iskolásokkal, akiktől számos olyan ötletet, javaslatot kapnak, amelyeket felhasználhatnak az önkormányzati munkában. Ennek egyik eredménye az a könyvtár ajtajára szerelt doboz, amibe a visszavitt kölcsönkönyvek nyitvatartási időn kívül is betehetők.

 

Szabó Enikő, a GYIK szakmai vezetője tevékenységükről adott számot

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mindenre van megoldásuk

Szabó Enikő, a GYIK szakmai vezetője az ifjúsági központ tevékenységét és szolgáltatásait ismertette a kezdetektől máig. Kitért arra, hogy a fénymásolástól a motivációs levél megszerkesztésén át a pályázatírásig mindenben a tanulók rendelkezésére állnak, és figyelmükbe ajánlotta, hogy a székházban 600 társasjáték, ping-pong asztal és csocsó is vár rájuk.

A nyelvvizsga díjának visszaigénylési módozataiba Ament Balázs, az Új Nemzedék hálózati igazgatóhelyettese avatta be a megjelenteket. Tájékozódási pontként az ujnemzedek.hu megfelelő bejegyzéseire irányította az érdeklődőket, mivel ezekben a posztokban pontokba szedve minden fontos tudnivaló megtalálható. A nyári diákmunka jog hátteréről és előnyeiről a Meló-Diák Iskolaszövetkezet békéscsabai irodájának képviselője, Nagy Andrea osztotta meg hallgatóságával a leghasznosabb információkat.

Délután négy szekcióban zajlottak a beszélgetések, egyebek mellett arról, mit tehetnek a fiatalok a városért, mit várnak el a közösségi terektől a tizenévesek, és hogy milyen marketing-eszközökkel szólítható meg a mai nemzedék. Az üléseket Görgényi Ernő polgármester és Sós Judit önkormányzati osztályvezető, Ament Balázs, az Új Nemzedék hálózati igazgatóhelyettese, Gulyás Barnabás, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság elnöke és Deli Annamária kommunikációs szakember vezette.

 

Ament Balázs, az Új Nemzedék hálózati igazgatóhelyettese

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)