Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Virágfüzérrel, dallal és verssel ünnepelték a költészet napját Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2018. április 11. 16:30
Virágfüzérrel, dallal és verssel ünnepelték a költészet napját Gyulán
A gyulai óvodások énekeltek és verseltek József Attila szobránál

A költészet napja alkalmából tartottak megemlékezést április 11-én délelőtt a gyulai József Attila-szobornál. A magyar költészet napját hazánkban 1964 óta József Attila születésnapján ünneplik, ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal és számos egyéb módon tisztelegnek a magyar líra előtt országszerte. Nem volt ez másként a fürdővárosban sem, ahol csak a megemlékezések egyike volt a József Attila-szobornál megtartott ünnepség.

Pacadzisz oresztész

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A vendégeket Pacadzisz Oresztész kulturális osztályvezető köszöntötte, aki az irodalommal kapcsolatos gondolatait osztotta meg az ünneplőkkel.
 
– A költészet lényege, hogy az érzelmeinkre hasson, ha kell, felvidítson és mosolyra fakasszon, ha szükséges, helyettünk szóljon és közvetítsen. Nem véletlen, hogy életünk minden fontosabb eseményéhez versek kapcsolódnak. Nincs házasságkötés, ballagás, nemzeti ünnep, óvodai ünnepség oda illő versidézetek nélkül. Gyakran idézünk nagy költőinktől, akik néhány sorba tömörítve tudnak olyan érzelmeket kifejezni, amelyeket mi több oldalon sem tudnánk leírni – fogalmazott Pacadzisz Oresztész, majd hozzátette: amikor egy költeménynek több év vagy akár több száz év után is hatása van, az megérdemli az ünnepnapot.
 
A köszöntő után a program Rabi Bendegúz szavalatával folytatódott, ám a verselés ezzel még korántsem ért véget. A fiatal előadót Gyula Város Egyesített Óvodájának apróságai követték, akik együtt adták elő tavaszi költeményüket.
 
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A folytatásban a Béke sugárúti óvoda csemetéi táncoltak, majd a Mágocsi úti óvodások mondtak verset az egybegyűlt szülőknek és ünneplőknek. A program Becsy András A csigapásztor című versével folytatódott, amit Becsy Blanka előadásában hallgathattak meg a jelenlévők, végül az esemény közös tavaszi énekkel zárult.
 
A városi program végén Görgényi Ernő polgármester és Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója helyezték el koszorúikat József Attila szobránál. A helyi óvodások virágfüzérekkel készültek a költészetnapi megemlékezésre.
 
– Három éve emlékezünk közösen erről a napról, aminek állandó eleme a közös szavalás, a közös ének és egy kis műsor a megjelenteknek – árulta el lapunknak Bajóné Aradszky Anett, az esemény szervezője.
 
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)