Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem száz mintát neveztek be a 46. Gyulai Borversenyre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. április 06. 18:11
Csaknem száz mintát neveztek be a 46. Gyulai Borversenyre
Négy kategóriában minősítették idén a nemes nedűket

Városi borverseny a Vigadóban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Idén is hozták formájukat a gyulai és környékbeli borászok, hisz az előző évekhez hasonlóan csaknem száz mintát neveztek be az április 6-i versenyre. A nemes nedűket egy szakmai és egy társadalmi zsűri bírálta el négy kategóriában.

A Magyarvárosi Népdalkör egri bordalokkal nyitotta meg a 46. alkalommal megrendezett városi borversenyt, amelyre közel száz mintát neveztek be. A gyulai Vigadóban megterített asztaloknál ezúttal is családias hangulatban zajlott a többórás, estébe nyúló megmérettetés.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a nedűket idén is két grémium, egy három tagú szakmai (Takács Ferenc, Gulyás Ferenc, Niedermayer Ádám) és egy szintén három tagú társadalmi zsűri mérlegelte. Utóbbiban a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének tagjai, Cséfán Tivadarné, Cséfán Tivadar és Sándor István foglaltak helyet.

A minősítést fehér-, vörös-, gyümölcs- és desszertbor kategóriák szerint végezték, amelynek során az ital tisztaságát, a színét és az illatát vizsgálták meg. A tesztsort a kóstolás zárta. A bírák legfőképpen arra figyeltek, hogy a bor iható legyen, karaktere megfeleljen annak a fajtának, amelyet a vetélkedőn képvisel.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A rendezvényen megtudtuk, az első városi versenyt 1966-ban rendezték meg a szőlő- és gyümölcstermesztő szakkör tevékenységéhez kötődően. Első alkalommal 18 mintát kellett végigkóstolgatnia a bírálóbizottságnak, majd évről évre egyre többet. Ma már a környékbeliek is szívesen hozzák el Gyulára boraikat.

– Az elsődleges cél az, hogy közösségben legyünk, találkozzunk egymással, megízleljük egymás nedűit, hisz Gyula nem borvidék, mi nem nagyban foglalkozunk a szőlővel, nem visszük piacra a termékeinket, hanem csakis a saját szórakoztatásunkra, kedvtelésből borászkodunk – mondta el lapunknak Szabó István, aki többszörös díjazottként immár sokadik alkalommal vesz részt a versenyen. Ezúttal négy mintát hozott.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)