Negyvenhetedik alkalommal rendeztek borversenyt március 29-én Gyulán, a Vigadóban, a megmérettetésre 104 nevezés érkezett.
Ahogy minden évben, idén is fehérbor, vörösbor, rozé és gyümölcsbor kategóriában nevezhettek a környék borkészítői.
A helyszínen Szatmári Sándor főszervezőtől megtudtuk, hogy a zsűriben három borász ült: Takács Ferenc, Gulyás Ferenc és Niedermayer Ádám. Rajtuk kívül egy háromtagú társadalmi zsűri is értékelte e borokat, az ő szavazatuk mintánként összesen egy pontot ért.
A zsűri egyik tagja, Takács Ferenc kérdésünkre elárulta, hogy a legfinomabb borok megítélése részben szubjektív, de azért vannak olyan elemek, amelyek nagyon fontosak mindannyiuk számára.
– Arra figyelek, hogy az adott bor ízében mennyire jelentkezik a gyümölcs jellege, és a minta mennyire rendelkezik egészséges savakkal, mennyire karakteres. Természetesen rengeteg olyan apró tulajdonság van, amely elronthatja a bort, például ha nem megfelelő módon erjed, azt az ízén is meg lehet érezni – árulta el a szakember. Hozzátette: számos különlegességgel, például rebarbaraborral is találkozott már az évek során a gyulai versenyen.
Az idei borverseny az Illés Panna Népdalkör nótáival indult, majd megkezdődött a zsűrizés. Emellett idén szakmai tanácsadással is színesítették a programot.