Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnéztük, hogy rendezik be a Pipacsok és más virágok című tárlatot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2018. február 03. 13:05
Megnéztük, hogy rendezik be a Pipacsok és más virágok című tárlatot
A Békés Megyei Képzőművészeti Szabadiskola Egyesület táborozói állították ki alkotásaikat a Százéves cukrászdában

Gugolya Nóra, Gugolya Márta és Hargittainé Megyeri Valéria tárlatrendezés közben 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Gyulai, mezőhegyesi és békéscsabai alkotók tűzzománcaiból nyílt kiállítás február 2-án a Százéves cukrászda folyosógalériájában. A hónap végéig látható tárlat címe: Pipacsok és más virágok.

Gugolya Márta szervező tárlatrendezés közben beszélt lapunknak az alkotókról és az alkotásokról. Elmondta: a kiállítók rendszeresen részt vesznek a Békés Megyei Képzőművészeti Szabadiskola Egyesület nyári táborain. Mint megtudtuk, az alkotók kedvelt témája a virág, különösen a pipacsot ábrázolják előszeretettel.

Hozzátette: az alkotótáborok tűzzománcszekciójában rendszerint 15-20 ember vesz részt. A cukrászdában – februárban és márciusban – a legaktívabb táborozók mutatkoznak be két témában. Első körben a szervező, Gugolya Márta, valamint Deli Zoltánné Szabó Éva, Ficzere Ferenc, Ficzere Ferencné, Filippinyi Ágnes, Gugolya Nóra, Kotroczóné Borbély Mária és Szucsigánné Rokszin Mónika állítja ki munkáit a galériában.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Gugolya Márta kifejtette, a technika sokrétűen használható: táblaképek, iparművészeti alkotások vagy akár házszámtáblák is készülhetnek tűzzománcból. Elmondta: ezek a munkák kidolgozottságuktól válnak értékessé. A zománcot vörösrézlemezre viszik fel, a képeket 840 fokon égetik ki. Mivel ezek az alkotások nem túl nagyok, mindenképp keretet igényelnek – magyarázta.

A közönség rekeszzománcokat és sgraffito technikával készült alkotásokat láthat a falakon – részletezte. Kiemelte: a tárlat meghatározó színe, a piros állítja leginkább kihívás elé az alkotókat, ezt csak az tudja igazán jól használni, aki ismeri a technológiai folyamat menetét.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Hargittainé Megyeri Valéria, a Békés Megyei Képzőművészeti Szabadiskola Egyesület titkára lapunk érdeklődésére elmondta: 1983 óta szerveznek nyári táborokat Kétegyházán, az egyesületet azonban később, 1994-ben jegyezték be.

– Az egyesület által szervezett alkotótáborokba lelkes kezdők, amatőrök és Képzőművészeti Egyetemet végzett hivatásos művészek is járnak, az általános iskolástól a nyolcvanévesig minden korosztály képviselteti magát. Sokan tizenéve visszatérnek hozzánk – mesélte.

Mint megtudtuk, a táborban egy-egy adott téma mentén több szekcióban alkotnak a résztvevők, akiket meghívott előadók látnak el jó tanácsokkal. A tűzzománctechnika mellett festészetet, grafikát és szobrászatot tanulhatnak a jelentkezők.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)