Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ligeterdővé alakítják a kisökörjárási fejlesztési területet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2018. január 18. 10:25
Ligeterdővé alakítják a kisökörjárási fejlesztési területet
Puskás Lajos: a szükséges földmunkákat a sáros talaj miatt csak tavasszal tudják elvégezni

Annak érdekében termeltek ki 2,8 hektárnyi fát a kisökörjárási fejlesztési területről, hogy ligeterdővé alakíthassák azt – derül ki a gyulai polgármesteri hivatal mérnöki osztályának lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Mint megtudtuk, a munkálatokat Puskás Lajos okleveles erdőmérnök tervei alapján végezték.  

 

Fotó: Pénzes Sándor 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Facebookon többen aggodalmuknak adtak hangot a fakivágások miatt. Cikkünkre a mérnöki osztály közleményben reagált. Ebben emlékeztetnek rá: az önkormányzat évtizedekkel ezelőtt fogadta el a kisökörjárási fejlesztési terület kialakítására vonatkozó közösségi tervet. Mivel a város közjóléti fejlesztések, turisztikai attrakciók helyszíneként akarta fenntartani a helyszínt, az ott található erdőterületeket át kellett minősíteni, ki kellett vonatni a termelésből. Mint felidézik, ezt az Erdészeti Igazgatóság 2011-ben azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a város 38,5 hektár csereerdőt telepít. Ezek a munkálatok Gyula és Sarkad külterületi részein már megvalósultak.

Hangsúlyozzák: a helyszínt annak érdekében alakítják ligeterdővé, hogy a fürdőváros folyamatosan bővülő turisztikai kínálata új fejlesztési területhez juthasson. Ezzel egyrészt megteremtik a lehetőségét annak, hogy magántőkéből szállodát építhessenek ott, másrészt új, a környezethez illő funkciókat kaphat a terület: a korábban elkészült csónakkikötők, sétányok, vízi turisztikai fogadóépület megépítésének folytatásaként vadasparkot és meseparkot létesítenének a helyszínen. Ezek tervezése már megkezdődött – teszik hozzá.

A közleményből kiderül: a 23,7 hektáros területről 2,8 hektárnyi fát termeltek ki, így a törvényi szabályozásnak megfelelően a területet nem minősítik vissza erdőnek. Mint írják, a pihenést szolgáló területen úgynevezett nyiladékhálózatot alakítottak ki Puskás Lajos okleveles erdőmérnök tervei alapján. A szakember a területen lévő faállomány termőhelyét, minőségét és hosszabb távú fenntarthatóságát is figyelembe vette – emelik ki.

 

 

Fotó: Pénzes Sándor 

Puskás Lajos lapunknak elmondta: a továbbiakban ennek a nyiladékhálózatnak a fenntartását kell biztosítaniuk. Jelezte, a tervezéskor a már meglévő nyiladékokat is figyelembe vette. Mint kifejtette, a területen volt olyan régi folyómeder, ahonnan csak a bedőlt fákat kellett eltakarítani.

A nyiladékhálózat kialakítása révén a városnak nem kell több millió forintot költenie arra, hogy beszerezze a szükséges engedélyeket egy-egy fejlesztésnél – magyarázta.

A nyiladékhálózat kialakításával a fakivágás véget ért, ha az időjárás engedi, a területrendezést is elvégzik, így a kikapcsolódni vágyók ismét birtokukba vehetik a helyszínt. A kitermelt fa egy részét eladják, a többit az önkormányzat szociális tűzifaként osztja szét a rászorulók között – olvasható az önkormányzat közleményében.

Az erdőmérnöktől megtudtuk, a szükséges földmunkákat a sáros talaj miatt csak tavasszal tudják elvégezni. A későbbiekben a nyiladékokban évente kétszer-háromszor vissza kell vágni a sarjakat, hogy a területet ne nője be újra a növényzet.

A szakember hozzátette, a megmaradt erdőfoltokban annak érdekében végeznek gyérítéseket, hogy a kiszáradó fák ne veszélyeztessék a kirándulókat. Ezeket a zöldterületeket akkor tudják használni az emberek, ha megfelelően karban vannak tartva – hangsúlyozta.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)