Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lendületesen és ígéretesen kezdődik az új év!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2018. január 13. 23:15
Lendületesen és ígéretesen kezdődik az új év!
Dr. Görgényi Ernőnek, Gyula város polgármesterének új évi beszéde

Szeretettel köszöntöm Önöket az új évi polgármesteri fogadás alkalmából. Köszönöm, hogy elfogadták meghívásomat és együtt köszönthetjük az új esztendőt és közösen ünnepelhetjük a „Sikeres Gyulai” cím kitüntetettjeit.

dr. görgényi ernő, gyula város polgármestere a városháza dísztermében

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Lendületesen és ígéretesen kezdődik az új év! Hétfőn hat jelentős gyulai vállalkozás vette át a MagyarBrands díjat, amely egyfajta újévi üzenetként is értelmezhető a gyulai gazdasági élet részéről. Fontos volt számukra, hogy együtt vegyék át az elismerést, és az, hogy ezt a Városházán tették meg, Gyulához való erős kötődésüket mutatja. A legeredményesebb magyar márkáknak kijáró elismerésre azok a vállalatok érdemesek, amelyek eredményesen gazdálkodnak és olyan jó minőségű termékeket állítanak elő, olyan színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak, melyeket keresnek és szeretnek az emberek. A díjat a Dürer Nyomda Kft., a Clean-Way Kft., a Deka Union Kft., a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft., és két önkormányzati tulajdonú vállalkozás, a Gyulai Várfürdő Kft. és a Gyulahús Kft. érdemelte ki. Bátran kihúzhatjuk magunkat, látva, hogy Gyulán hat olyan vállalat is működik, amelyek termékei, szolgáltatásai országosan ismertek és elismertek. E cégek tulajdonosai, vezetői, dolgozói, feltétlen elismerést érdemelnek, hiszen a díj évek kitartó és színvonalas munkájának elismerése, amellyel erősítik városunk hírnevét, embereknek biztosítanak megélhetést és adóbefizetéseikkel hozzájárulnak a közjó szolgálatához, s ha kell, ezen felül jótékonysági akciókat is támogatnak, ezzel is erősítve a közösséget.

Az egyes vállalkozások sikerei mellett látható a számokból, hogy a gyulai gazdaság egésze is egyre jobban teljesít. 2017-ben 838 millió forint iparűzési adót fizettek be a közösség számára a városban működő gazdálkodó szervezetek. 5 év alatt több, mint a felével emelkedett a város iparűzési adóbevétele anélkül, hogy adót emeltünk volna, azaz a helyi vállalkozások bevétele nőtt jelentős mértékben. Végre a torta lett nagyobb, nem ugyanazt a tortát kell több szeletre vágjuk. Ezért képes arra a város, hogy önerőből is nagyobb beruházásokat valósítsunk meg. A számok mögött pedig magasabb jövedelmek és több munkahely is látható.

Az év eleji lendület másik energiaforrása egy saját adóbevételeinkből finanszírozott beruházás megkezdése, az Eminescu utca első szakasza felújításának startja volt. Erre a fejlesztésre évtizedek óta várt a Románváros több ezer lakója. A körzet korábbi képviselői, dr. Bartóki László és néhai Balogh Lajos mindent megtettek az előkészítés érdekében, majd tavaly Kiss Szabolcs, a városrész új képviselője javaslatára a képviselő-testület úgy döntött, hogy három szakaszra bontja a beruházást és az első részt 88 millió forintból az idén megcsináljuk, mert az önkormányzat pénzügyi helyzete ezt most már lehetővé teszi.

Nyertes pályázatoknak köszönhetően pedig olyan fontos célok megvalósítására is jut pénz, amelyekre önerőből nem lennénk képesek. Így történt ez a gyulai bölcsődék felújítására beadott terveink esetében is, ennek köszönhetően a tegnapi nap délelőttjén ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a törökzugi bölcsőde bővítése és felújítása, ezzel együtt a gyulavári bölcsi játszóudvarát is fejlesztjük. A projektre 253 millió forint támogatást nyertünk.

És ez még csak az első teljes hét volt az évből!

Ez a három ügy szépen példázza, hogy egy település akkor lehet eredményes, ha polgárai igazi közösséget alkotnak, akik mindig azt nézik elsőként, mi az, ami összeköti őket. Ezen felül nagy kincs, ha megvan az összhang a helyi gazdaság szereplői, a civil közösségek, az önkormányzat, az országgyűlési képviselő és a kormány között. Sokak szerint példás az az együttműködés, amely Gyulán kialakult az elmúlt 7 évben és biztosíthatok mindenkit, hogy önkormányzatunknak továbbra is a legfontosabb célja lesz a közéleti partnerség fenntartása, mert minden közösségi cél megvalósításának, minden, a közösség számára fontos eredménynek ez az előfeltétele. Gondolhatunk sokfélét a világról, de lokálpatrióta elkötelezettségünk, gyulaiságunk mindig össze kell kössön bennünket, minden körülmények között meg kell találjuk a közös hangot azért, hogy együtt cselekedhessünk városunkért.

A civilekkel folytatott együttműködés szép példája a Sikeres Gyulai Díj is, melyet nem a képviselő testület, hanem az eddig Sikeres Gyulai Díjban részesült civilekből álló bizottság ítél oda, ám a díjak átadásához önkormányzatunk biztosítja a feltételeket, az ünnepélyes kereteket, ezzel is kifejezve, hogy becsben tartjuk a civil szféra véleményét, értékeit, a város alkotó közösségeiként tekintünk a valódi civil szervezetekre. Az idén is olyan gyulai polgárok érdemelték ki az elismerést, akik személyes életútjukkal, eredményeikkel követendő például szolgálhatnak. Ezúton is gratulálok mindőjüknek a Sikeres Gyulai Díjhoz, de legfőképpen ahhoz a kitartó alkotó munkához, amellyel kivívták és méltán vívták ki mások elismerését. További terveik megvalósításához sok sikert és jó egészséget kívánok!

Az ember társas lény, közösségben érzi jól magát. Egy város sikereinek záloga is az, hogy igazi közösségként létezzen, hiszen összefogás csak akkor jön létre, ha az emberek érzik az összetartozást. Mindazok az értékek és eredmények, amelyekre Gyula város múltjából büszkék vagyunk, amik összekötnek bennünket, sok kitűnő ember tehetségének és munkájának köszönhető és mi, gyulaiak számon tartjuk nevezetes elődeinket. Ugyanilyen fontos, hogy számon tartsuk és elismerjük azon kortársainkat is, akik alkotnak, akik adnak valami értékeset tágabb környezetük számára is. Mi magyarok talán túlságosan is szeretjük kritizálni egymást. Jellemző, hogy hajlamosak vagyunk kicsinyíteni mások érdemeit. A díjak, a kitüntetések márpedig arra adnak jó lehetőséget, hogy megismerve mások életútját, munkájának eredményeit, meglássuk benne az értéket, azt a tehetséget, azt a tudatos munkát,  amit tisztelni lehet, főleg, ha a köz javát is szolgálja. Mások sikere erőt adhat nekünk is, amikor nehézségekkel kell megküzdeni.  Mert ahogyan az Ezeregy éjszaka meséiben is olvashattuk: „Ki dicsőségre vár, de érte semmit sem tett, oly álmot álmodik, amely nem teljesedhet.

Az elmúlt évben is látható, nagyon jól látható volt, hogy milyen sok ember elkötelezett munkája szükséges ahhoz, hogy legyenek közös sikereink, örömeink. Önkormányzatunk kifejezett stratégiai fejlesztési céljai között szerepel a gazdaságfejlesztés, a közlekedési- és egyéb települési infrastruktúra-fejlesztés, az egészségügyi és szociális ellátórendszer intézményeinek, valamint a köznevelési intézményeknek a fejlesztése, és fejlesztéspolitikánk része minden területen az energetikai korszerűsítés, az alternatív energiaforrásokra épülő technológiák alkalmazása.

Gyula, mint iskolaváros, színes intézményi palettával rendelkezik, melyek színvonala és állapota az egyik meghatározó tényező a város megtartóereje és vonzereje szempontjából. Az önkormányzat, valamint az állami és egyházi fenntartók együttműködésének köszönhetően, dr. Kovács József országgyűlési képviselőnk és Magyarország Kormánya támogatásával bölcsődék, óvodák, középiskolai kollégiumok, iskolák rég várt felújítása történt és történik meg összesen 681 millió forintból.

Egy városban az utak, járdák, kerékpárutak állapota is befolyásolja az életminőséget. Évről-évre 100 millió forint körüli összeget költünk önerőből utak, járdák felújítására, újak építésére, ezen felül állami pályázati támogatások is szükségesek ahhoz, hogy terveinket megvalósíthassuk. A tavalyi év elejére elkészült a Kálvin utca második szakasza és a Dob utca újraaszfaltozása, az év végére pedig a Laktanya és a Munkácsy utcák felújítása, melyekhez a Belügyminisztériumtól kaptunk pályázati támogatást. A Laktanya utcában önerőből 43 új parkolót is építettünk, melyek ingyenesen igénybevehetők és sokat segítenek a kórház körüli parkolási helyzet javításában. Decemberre készült el a Nürnbergi utca rekonstrukciója is, amit önerőből valósítottunk meg. A Kapushíd bazaltburkolatát kénytelenek voltunk kicserélni, mert közel tíz éve rossz technológiával, alkalmatlan anyagból építették. A 20 millió forintos beruházást szintén saját költségvetésünkből finanszíroztuk. Városszerte számos járda és út újult meg ezeken kívül is az elmúlt esztendőben.

2017. sem múlhatott el jelentős sportcélú beruházás nélkül. A Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnok 141 millió forintos fejlesztése során újraparkettáztattuk a küzdőteret, kicseréltettük a külső nyílászárókat és a hangosítást, felújíttattuk az öltözőket.

A beruházások során napelemes rendszereket telepítettünk az Erkel Gimnázium kollégiumára, a Madaras Kollégiumra és a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokra, ezzel lényegesen csökken az épületek rezsiköltsége, így több pénz jut más, fontos célokra.

És ha már fontos céloknál tartunk, mindenképpen szólnunk kell a közbiztonságot szolgáló önkormányzati fejlesztésekről. A város közbiztonságának fenntartása a rendőrség feladata. Komoly kihívás Gyulán a közrendvédelem, mert bár a város szociológiai jellemzői kedvezőek, ám határ menti városként, Magyarország egyik legnagyobb turisztikai központjaként, több megyeközponti funkció birtokosaként rendkívül nagy forgalmat bonyolítunk le. Az éves szinten hozzánk érkező sok ezer ember között lehetnek elkövetők és áldozatok egyaránt. Városunknak azonban évről évre – magyar viszonylatban – kiemelkedően jók a közbiztonsági mutatói és láthatóan eredményesen dolgozik a Gyulai Rendőrkapitányság. A gyulai rendőrség város rendje iránti elkötelezettségét nagymértékben támogatja a megyei rendőrfőkapitány úr, ezért a képviselő-testület a kapitányság beszámolóit nem csak elfogadja, de határozatában köszönetét is kifejezi a rendőrségi vezetők és dolgozók munkája iránt. A rendőrségi munka elismerése mellett arra is lehetőségünk van, hogy támogassuk a rendfenntartó szervek munkáját. A rendszeres anyagi támogatás mellett a térfigyelő kamerarendszerünk fejlesztése szolgálja leginkább a közrend védelmének ügyét. Ezért a képviselő-testület által elfogadott fejlesztési program alapján bővítjük a térfigyelő kamera-rendszerünket, melyek segítségével számos esetben sikerült már elfogni bűncselekmények tetteseit, így kerékpártolvajokat vagy éppen éjszakai garázdákat. A kamerák bűnmegelőzési jelentősége sem elhanyagolható, láthatóan csökken a bűncselekmények száma azokon a területeken, amelyeket kamera figyel. Az elmúlt évben két pályázatot is nyertünk térfigyelő kamerák beszerzésére, ennek köszönhetően üzembe helyeztünk 4 új készüléket, ezúttal a külterületi részeken, melyek nem csak a tanyavilág biztonságát szolgálják, de figyelik a városból kivezető, illetve bevezető utakat is. További 4 kamerát fogunk még felszerelni az év első felében a pályázati támogatásnak köszönhetően. Lassan a város minden részén érdemes lesz mosolyogva közlekedni, mert sosem lehet tudni, hogy éppen ki nézi a rólunk készült felvételt. Azon politikusoknak pedig Gyula lesz a Kánaán, akik már a térfigyelő kameráknak is szívesen nyilatkoznának, ha elmondhatják, hogy éppen kivel akarnak összefogni a választásokon és kivel nem… De a politika külvárosából inkább térjünk vissza a város külterületére.

Gyula külterületén körülbelül kétezer ember él. Őket és a gazdákat szolgálják a dr. Ökrös István tanácsnok úr által koordinált külterületi útfelújítások és az az utak karbantartását segítő új traktor és gémes rézsűkasza, melyekre 15 millió forint támogatást nyertünk a vidékfejlesztési pályázaton.

Sok kisebb-nagyobb munkálat folyt még a városban önkormányzatunk saját beruházásában, melyeket felsorolni most nincs időm. Valamennyi megrendelésünk közös jellemzője volt, hogy túlnyomórészt gyulai vállalkozások számára tudtunk munkát biztosítani, akik itt adóznak, így helyben maradt a pénz, helyi munkavállalók tudtak dolgozni, akik helyben költik el megkeresett jövedelmük jó részét.

Elsősorban a közszféra beruházásairól igyekszem részletesen beszámolni, ezzel bemutatva az adóforintok felhasználását, de hozzáteszem, hogy örömmel látjuk a magánszféra beruházásait, a sok lakásépítést, az új panziókat, apartmanokat. A múlt esztendő egyik szép emléke a DIG BUILD Kft. beruházásában elkészült Nagyváradi úti vállalati telephely és apartmanház is, amely az egykori vízügyes irodaház felújításával valósult meg.

A gyulai gazdasági növekedéshez 2017-ben is hozzájárult a turizmus további fejlődése. Tavaly már meghaladta az 500 ezret a Gyulán töltött vendégéjszakák száma.  Növelte látogatóinak számát a várat és az Almásy-kastélyt is működtető Erkel Nonprofit Kft, a Várfürdőben emelkedett a fizető vendégek száma. A Gyulai Várfürdő és a Gyulahús egyaránt tetemes nyereséget ért el, és valamennyi önkormányzati nonprofit kft. plusszal zárta az évet.

Az eredményes gazdálkodásnak köszönhetően nem csak fejlesztésekre jut több pénz. Átlátható és igazságos támogatási rendszerrel segítjük azokat az embertársainkat, akik rászorulnak. Szociálpolitikánk fókuszpontjában a rászoruló gyermekek és fiatalok állnak. Ingyenes gyermekétkeztetést biztosítunk az arra jogosultaknak nem csak iskolaidőben, de a szünetekben is, a legtöbb igénylő a nyári szünetben volt, ekkor 154 gyermek számára szolgáltattunk meleg ételt részben önerőből, állami támogatás segítségével.

Bursa Hungarica ösztöndíjjal támogatunk az idén 38 hátrányos helyzetű egyetemistát és főiskolást, akik tehetségük kibontakoztatásával, tanulással kívánnak kitörni családjuk nehéz szociális helyzetéből. A legjobb tanulókat illető Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíj keretében 16 középiskolást és ugyancsak 16 felsőoktatási hallgatót támogatunk. Egybehangzó beszámolók alapján elmondhatom, hogy szerencsések az Oktatási és Kulturális Bizottság tagjai, mert a Bay-ösztöndíjakra beadott pályázatok részletes bírálata során évről évre szembesülnek azzal, hogy milyen sok tehetséges diák tanul a gyulai iskolákban, ahonnan majd neves egyetemeken tanulnak tovább. Bízom benne, hogy közülük sokan visszatérnek majd szülővárosukba, amely immár 10 éve nyerte el a Kultúra Magyar Városa kitüntető díjat. Tavaly is igyekeztünk megfeleli e díj által támasztott követelményeknek.

Arany János Őszikék versciklusában, Tamburás öreg úr című költeményében olvashatjuk a következő idézetet: Az öreg úr így, dalai közt élve, / Emlékszik időre, helyre, személyre: / Kitől, mikor és hol tanulta, dalolta / Ezt is, amazt is gyermekkora olta.”

És valóban, sokan még élemedett korukban is képesek felidézni a fiatalon tanult verseket, és érdekes módon a magyar ember, ha költőket, verscímeket kell hirtelen megneveznie, akkor jó eséllyel valamelyik XIX. századi magyar poétát és költeményét említi elsők között, például Arany Jánost. E nemzetünk kultúrájában meghatározó jelentőséggel bíró lírikus születésének 200 évfordulójára emlékeztünk az elmúlt esztendőben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert 6 millió forint támogatásból elsősorban olyan programokat szerveztünk, melyek célja az Arany-életmű megismertetése a mai fiatalokkal. Valamennyi gyulai iskolából összesen több, mint 400 diák látogatta meg a Nagyszalontai Arany-emlékhelyeket és a város nevezetességeit. Nagyszalontai és gyulai diákok számára szervezett szövegértési és olvasásfejlesztő tábort a Mogyoróssy Könyvtár. A Gyulai Várszínház is több programmal kapcsolódott az évfordulóhoz, továbbá nagyszalontai és gyulai nyugdíjasok részvételével kirándulást szerveztünk a fővárosi Arany-emlékek megtekintésére, ennek keretében a Magyar Tudományos Akadémiára és a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

A gyulai protestáns egyházakkal együttműködve méltóképpen emlékeztünk a reformáció 500. évfordulójára is, amely vallási és történelmi jelentőségén túl helytörténeti értékeinkre is rávilágított. A jubileumi programsorozat egyik legszebb momentuma volt a Petőfi téri reformáció emlékoszlopának felavatása, amely a protestáns hívek adományaiból, a Reformáció Emlékbizottság és Gyula Város Önkormányzata támogatásából készült el.

A gyulai tüdőkórházban az egykori József Szanatórium alapításának 110. évfordulójáról emlékeztek meg az alkalomhoz méltóan szép ünnepséggel, Dr. Fazekas Özséb főorvos úr és kollégái szervezőmunkájának köszönhetően.

2017-ben is örömmel olvashattunk tudósításokat gyulai polgároknak átadott nagy presztizsű kitüntetésekről. Dr. Kósa Géza, gyulai származású dendrológus kutató a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Áder János köztársasági elnök úrtól. Dr Wlassits Gábor nyugalmazott törvényszéki bírónak a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át Trócsányi László igazságügyi miniszter. Dr. Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos úr Pro Sanitate díjban, Bántainé Sipos Éva tanárnő a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti díjában részesült. Dr. Kereskényi Miklós címzetes igazgató úr Pedagógus Kutatói Pályadíjat vehetett át és tavaly jelent meg a Gabonafélék termelése és a kilenced szedése a gyulai uradalomban című könyve, melynek kiadását önkormányzatunk is szívesen támogatta. Árgyelán János Békés Megye Kiváló Méhésze lett, Kiss Pál polgárőr pedig Jószolgálati díjat érdemelt ki. Szívből gratulálok ezúton is mindannyiuknak!

Valamennyien büszkék lehetünk az Almásy-kastély díjaira is. Az elvégzett helyreállítás 2017-ben az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete Világörökség Bizottságának állandó műemlékvédelmi szakértői intézménye Magyar Nemzeti Bizottságától  ICOMOS-díjat, majd egy másik minősítés során a Budapesti Építész Kamara által megítélt különdíjként Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott.

A Gyulahús újabb Magyar Termék Nagydíjakat érdemelt ki, ezúttal a Gyulai Extra erős kolbászért is és Brüsszelben ismét aranycsillagokkal ismerték el a gyulai húsipart, most éppen a Pokol Szaláminak köszönhetően. 2018-ban ünnepeljük a gyulai húsipar fennállásának 150. évfordulóját, amely évforduló „jó húsban” találja az ágazatot. A Gyulahús Kft. szakmai és gazdasági sikerei alapján reménykedve nézhetünk a következő 150 év elé.

Szép kerek évfordulókban az idén sem lesz hiány. Ugyancsak másfél évszázados jubileumát ünnepeljük a gyulai könyvtári és múzeumi közgyűjtemények fennállásának, hiszen Mogyoróssy János 1868. szeptember 8-án kelt alapítólevelével adományozta könyv-, térkép-, érem- és fegyvergyűjteményét Gyula város közönségének.

Augusztus 31-én lesz éppen 100 esztendeje annak, hogy báró Apor Vilmos plébánosként a gyulai hívek szolgálatába lépett. Az 1945-ben győri püspökként mártírhalált halt és azóta boldoggá avatott egykori gyulai plébános nagy hatást gyakorolt a város és a közösségek életére egyaránt. Emlékezetéről a Szeged-Csanádi Egyházmegyével együttműködve szeretnénk méltóképpen gondoskodni.

Tisztelt Hölgyeim és Uram!

A megemlékezések megmutatják, hogy mi, mai gyulaiak hálásak vagyunk elődeinknek, akik létrehozták mindazon szellemi, gazdasági és építészeti értékeket, amelyek ma is meghatározzák városunk polgári-történelmi karakterét és a további fejlődés lehetőségeit. Az elődeink iránti megbecsülésünket nem csupán emléktáblákkal, szobrokkal és ünnepségekkel fejezzük ki, de azzal is, hogy megőrizzük és megújítjuk a ránk hagyományozott szellemi, gazdasági és építészeti értékeket. Ennek szellemében folyik tovább az idén is városfejlesztési munkánk.

Nyertes pályázatainknak köszönhetően tovább folytatjuk iskoláink korszerűsítését több, mint 250 millió forintból, a Gyulai Tankerületi Központtal közösen. 2018-ban sorra kerül mindegyik állami fenntartású általános iskola.

Az értelmileg akadályozott felnőttek Károly Róbert utcai intézményét, a Szivárvány Napközi Otthont duplájára bővítjük és teljesen felújítjuk, korszerű eszközökkel segítjük a megújult intézményben folyó szakmai munkát. Minderre 125 millió forint pályázati támogatást nyertünk.

Lendületet vesznek a kerékpárút-építések és –felújítások is. 400 millió forintos pályázati támogatás felhasználásával új kerékpárutat építünk Városerdőre és újjáépítjük a Temesvári úti bicikliutat a gyulavári hídtól a Paradicsomi ABC-ig. A Szt. István úton szélesebb kerékpárutat építünk a rossz állapotú meglévő helyett a Laktanya utcától a Mágocsi utcáig. Ez utóbbit önerőből valósítjuk meg.

A városi belvíz- és csapadékvíz-elvezető művek felújítására és újak kiépítésére ugyancsak 400 millió forintot nyertünk, ennek köszönhetően szinte mindegyik városrészen jelentős munkálatokat végezhetünk, amely útfelújításokkal is együtt fog járni.

A gazdaságot szolgálja a Gyulai Ipari Park fejlesztésére nyert 84,5 millió forint. A pályázat beadása előtt az ipari park valamennyi vállalkozását egyeztetésre hívtuk és az ő kéréseik, javaslataik alapján állítottuk össze azt a beruházási programot, melyet most megvalósíthatunk. Ugyancsak a gyulai cégeket fogja segíteni a vállalkozói inkubátorház kialakítására elnyert közel 300 millió forint, amelyből a Béke sugárúton két városképi jelentőségű, szép ingatlant tudunk kívül belül felújítani és abban irodákat kialakítani.

A város rezsiköltségeinek jelentős csökkentését eredményezik az elnyert energetikai pályázatok, melyekből a könyvtár, a Tankerületi Központ, a Városháza és a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. székháza energetikai korszerűsítése történik meg. Mindegyik épületre napelemek kerülnek, mint ahogyan a felújított törökzugi bölcsődére is.

A turizmus fejlesztésére 1 milliárd forint támogatást nyertünk el az Új Széchenyi Terv keretében, amelyből az 1896-ban kialakított Szt. Miklós parkot újítjuk fel és befejezzük az Almásy-kastély rehabilitációját. A cselédszárnyban báltermet alakítunk ki hangversenyek, prózai előadások, konferenciák, lakodalmak, bálok és más közösségi  rendezvények számára, hiszen a kastély megnyitása óta tapasztaljuk, hogy erre nagy igény volna.

A gyulai turizmus számára még több vendéget hozhat a készülő M44-es gyorsforgalmi út, amely minden politikai alapú támadás dacára jó ütemben épül. Az új 2x2 sávos gyorsforgalmi út segíti majd a gyulai vállalatoknál termelt áruk értékesítését és szállítását is és bízom benne, hogy a gyulai gazdaság további fejlődését eredményezi majd.

A tavaszi választási kampányban érdekes lesz majd hallgatni az ellenzéki tirádákat az egészségügy és az oktatás tönkretételéről, miközben a Szt. István út fölé magasodva csendesen uralja az utcaképet a több, mint 7 milliárd forintból felépített új műtéti tömb, a XXI. századi színvonalú műtőivel és kórtermeivel. Nem sokkal arrébb szorgalmasan dolgoznak a szakemberek az új gyermekosztály kialakításán, amely – 25 év várakozás után – a nyár elejére elkészül, miközben nagy elánnal zajlik a Zöldkereszt gyermekorvosi rendelő korszerűsítése is. Óvodáinkat és iskoláinkat folyamatosan, tervszerűen fejlesztjük, a gyulai diákok pedig sorra hozzák az előkelő helyezéseket a különféle tanulmányi versenyekről, dicsőséget szerezve ezzel családjuknak, tanáraiknak és városuknak egyaránt. Ez a kontraszt jól mutatja, hogy a valóság és a politikai kommunikáció sokszor nem fedi egymást. Talán megalapozott és jószándékú kritikával többet lehetne segíteni a humán ágazatok problémáin, mint horror-kommunikációval.

2017. azonban arra is szolgáltatott szívmelengető példát, hogy vannak, akik nem másokra mutogatnak, ha hiányzik valami igazán fontos dolog, hanem összefogást kezdeményeznek egy nemes ügyért, amelyhez örömmel csatlakoznak emberek, vállalkozások, intézmények, önkormányzatok. Ez a szívmelengetően jó példa a koraszülött mentőautóra való pénz összegyűjtéséért indított mozgalom volt, melyet dr. Abdulrahman Mohamed, méltán népszerű és elismert gyulai gyermekgyógyász főorvos indított útjára. A Dr. Fodor Zsuzsanna főorvos asszony és Alt Norbert alpolgármester úr közreműködésével létrehozott alapítványuk átlátható és tisztességes tevékenységével rég nem látott összefogást hozott létre Békés Megyében, melynek eredményeként sok ezer ember együtt örülhetett, amikor meglátta begördülni a gyulai vár elé a hőn áhított mentőautót.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

A felsoroltakon kívül még további pályázatok elbírálására várunk, melyek újabb százmilliókkal segítik majd városfejlesztési terveinket

Fontos, hogy mindezek a fejlesztések a gyulai polgárok akarata szerint és megelégedésére történjenek, hiszen az önkormányzat a közösséget szolgálja.

A tavalyi év az egyébként szokásos lakossági fórumok, a különféle szakmai egyeztetések mellett egy rendkívüli lehetőséget is kínált a párbeszédre, a lakosság véleményének megismerésére. Balogh Lajos képviselőtársunk tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt időközi választást kellett kiírni a Románvárost és az Újváros egy részét magába foglaló 8. számú választókörzetben, így az emberek a szavazófülkében is hangot adhattak véleményüknek. Kiss Szabolcs magabiztos győzelme megmutatta, hogy a választók többsége továbbra is támogatja a város vezetését és az általunk képviselt várospolitikát. De még egy fontos tanulsággal járt ez a választás. Mi gyulaiak képesek vagyunk kulturáltan, a másik jelölt emberi méltóságát tiszteletben tartva lefolytatni egy politikai kampányt.

Az idei évben is választások lesznek. Április 8-án járulhatunk az országgyűlési választások szavazóurnáihoz. Azt kívánom, hogy olyan korrekt, személyeskedéstől mentes vetélkedést lássunk Gyulán, mint tavaly májusban. Bízom benne, hogy a választások eredménye garantálja, hogy tovább folytathassuk a kormánnyal és parlamenti képviselőnkkel közös városfejlesztő munkánkat, a gyulai polgárok megelégedésére.

Az új évre sok sikert, jó egészséget, a munkában örömöt, a magánéletben boldogságot kívánok kedves mindnyájuknak!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)