Fotó: Gyulai Hírlap
Jövőre ünnepeljük a gyulai húsipar születésének 150. évfordulóját. A Gyulai Évszázadok Alapítvány különleges ajándékkal lepi meg a várost: 12 év után ismét feldolgozták hentesiparunk történetét.
Az új album kiemelten foglalkozik a Gyulai Húskombinát és a helyi húsipar elmúlt 70 évének történetével, a csőd utáni újrakezdéssel. A 12 évvel ezelőtt készült interjúk mellett elmondja véleményét a közelmúlt eseményeiről Daka Zsolt, Dékány Ferenc, Zám András, de megszólal Ruck János is.
A könyv gazdagon bővített, új fotókkal, dokumentumokkal kiegészített, régi cikkeken keresztül mutatja be az egykori méltán híres gyulai hentesfamíliákat, de az elmúlt évtizedek és a jelenkor mestereit, szakembereit is. A kötetből megismerhetjük a mai meghatározó hentesvállalkozásokat, boltokat. Olvashatunk a régi vágóhídról, a filléres gyorsvonatokra alapozó egykori rendezvényekről, valamint a mai kolbász- és sódarmustra történetéről és a hagyományőrzők munkájáról.
A korábbihoz képest jóval több, 224 oldalon megjelenő reprezentatív albumból új, a Gyulai kolbászra alapozott ételrecepteket is megismerhetünk.
A könyv most is a Dürer Nyomdában készül, megjelenését kiemelten támogatja Gyula városa, a Gyulahús Kft., a Nemzeti Együttműködési Alap, Kovács József országgyűlési képviselő, a Gyulai Városbarátok Köre, valamint sok cég és magánember.
Az album bemutatója november 16-án csütörtökön 18 órától lesz a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.