Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Negyed évszázados a gyulai Kézműves cukrászda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2017. október 09. 22:45
Negyed évszázados a gyulai Kézműves cukrászda
Az évforduló alkalmából tortával és bonbonkóstolóval várták az üzletbe érkezőket

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte október 9-én a gyulai Kézműves cukrászda. A jubileum alkalmából szervezett ünnepségen a nagyközönség először kóstolhatta meg a Cadeau Bonbon Manufaktúra díjnyertes termékeket is tartalmazó őszi-téli bonbonválogatását.  

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Balogh László cukrászmester a rendezvényen felidézte: első üzletüket, a Kis Kézműves cukrászdát 1992-ben nyitották meg a fürdővárosban. A Városház utca 21. szám alatti házat 1996-ban vásárolták meg, ennek a helyén épült meg az új cukrászda, melyet 1998 júliusában nyitottak meg. Az üzlet 2012-ben teljes körű felújításon esett át – emlékeztetett a tulajdonos.  

Elmondta, a Gyulai Várfürdőben található üzletüket 1993-ban bérelték ki. A Csaba Centerben 2001-ben nyitottak cukrászdát, a Százéves cukrászda üzemeltetését pedig 2004-ben vették át. A kézműves bonbonok készítését 1998-ban kezdték meg, budapesti mintaboltjuk 2007-ben nyílt meg. Kiemelte: ma már az ország több pontján értékesítenek, és a külföldi piacokra is eljutnak termékeik.

 

Balogh László cukrászmester 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Balogh László arról is beszélt, hogy 2006-ban a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének felkérésére vett részt először zsűritagként a juniorok világbajnokságán. Tagja volt a Békés Megyei Culinary Teamnek, amely 2008-ban az erfurti kulináris olimpián, 2010-ben pedig a luxemburgi világbajnokságon lett bronzérmes.

Kitért arra is, hogy tavaly egy párizsi csokoládélaboratóriumban készült el saját fejlesztésű Grand Cru csokoládéjuk. Hozzáfűzte: a nemzetközi Chocolate Awards idei kelet-európai versenyén tizenkét termékükből kilenc szerzett érmet, a díjazott bonbonokkal a pénteki, londoni világversenyen is részt vesznek.

A mestercukrász érdeklődésünkre arról is beszámolt, hogy egy-két éven belül szeretnék megteremteni a technikai feltételeit annak, hogy saját maguk dolgozhassák fel a csokoládé előállításához szükséges kakaóbabot. Ehhez mindenképp bővítésre lesz szükség – fejtette ki. Mint mondta, a tervek szerint egy helyen zajlik majd a kakaóbab feldolgozása, a csokoládé- és a szaloncukorgyártás, valamint a nugátfőzés.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Balogh László lapunknak úgy fogalmazott: bár Pilisszentivánon született, gyulainak érzi magát. Mint mondta, nagy öröm számára, amikor az ország másik feléről érkező vásárlók elismerően szólnak a viharsarki üzlet kínálatáról. A családi vállalkozásként működő cukrászdában egyébként két-háromszázféle termék közül lehet válogatni.

A tulajdonos elárulta, nagyobbik fiát nem köti le a gasztronómia világa, így nem meglepő, hogy villamosmérnöknek készül, kisebbik fia azonban élénk érdeklődést mutat a cukrászat iránt.

A rendezvényen a szakember lánya, Balogh Boglárka mutatta be a vendégeknek a Cadeau Bonbon Manufaktúra őszi-téli bonbonválogatását. Ezt és a Kézműves cukrászda születésnapi tortáját is megkóstolhatták az üzletbe betérők.  

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)