Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták az Erkel gimnázium felújított kollégiumát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. szeptember 03. 17:13
Átadták az Erkel gimnázium felújított kollégiumát
Az épületet több mint 135 millió forintból korszerűsítették

A nyílászárók cseréje, a lapostető hő- és vízszigetelése, a homlokzat hőszigetelése, valamint a napelemes rendszer kialakítása – ezeket a munkálatokat végezték el az Erkel Ferenc gimnázium kollégiumán az elmúlt hónapokban, amelynek ünnepélyes átadására szeptember 3-án, vasárnap került sor. Az ünnepségen Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója, Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, valamint Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békés megye fejlesztési biztosa köszöntötték a jelenlévőket.

az épületet görgényi ernőteleki-szávai krisztina és vantara gyula adta át

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Több mint 110 esztendeje nyitotta meg kapuit városunk első gimnáziuma, majd néhány év elteltével, már Gyula és környéke oktatási, valamint kulturális életének meghatározó részévé vált – kezdte köszöntőjét Teleki-Szávai Krisztina. Mint mondta, az intézmény 1955 óta viseli Erkel Ferenc nevét, a most felújított kollégiumba pedig a 70-es években költözhettek be a diákok. Azóta csak kisebb javítások történtek, így már időszerűek voltak a munkálatok.

Az igazgató asszony hozzátette, hogy a Gyulai Tankerületi Központ iskolafejlesztési programjának első állomása volt az Erkel gimnázium kollégiumának felújítása, energetikai korszerűsítése. A pályázatot 2016 őszén nyújtották be a KBC Nonprofit Kft. közreműködésével, valamint Gyula Város Önkormányzatának támogatásával, az elnyert összeg pedig több mint 135 millió forint volt. Az elvégezett energetikai korszerűsítés mellett, már a nyáron elkezdődött a kollégium belsejének felújítása és szebbé tétele.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő egy Márai Sándor idézettel kezdte beszédét, amely a felnőtt életet meghatározó időszakról szólt.

– Ma legjellemzőbben a középiskolás évek jelentik ezt az időszakot, ilyenkor nyílik ki igazán a világ. Ebben az életkorban, a középiskolás évek során, sokaknak új, választott otthona lesz. Kollégiumba menni meghatározó döntés: teljes életmódváltás, nehéz kiszakadás a családi fészekből. Ha valaki tizennégy évesen úgy dönt, hogy meglépi ezt, az félelmetes lehet számára, de aztán gyorsan kiderül, hogy a kollégiumi élet sok örömet is tartogat.

A polgármester kiemelte, hogy a kollégiumba költözés mindenképpen bátor dolog, az pedig a minimum, hogy egy város vezetése megfelelő körülményeket biztosít ezeknek a fiataloknak. A mostani felújítás is hosszú ideje esedékes volt már, így ideje volt a megújulásnak, hiszen egy iskola jelenét és jövőjét is meghatározza annak infrastruktúrája. Az oktatás fejlesztése önmagában is a jövőt szolgálja, de tágabb értelemben is kell a jövőre gondolni, éppen ezért az önkormányzat minden fejlesztésénél elkötelezett a megújuló és alternatív energiák iránt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő tolmácsolta a szabadságát töltő dr. Kovács József országgyűlési képviselő köszönetét és elismerő szavait, majd egy örömteli hírrel is szolgált a kollégisták számára: polgármesteri keretéből szeretne hozzájárulni egy kollégiumi bulihoz, amikor az a diákok és tanárok számára is alkalmas lesz.

Vantara Gyula szerint a városvezető utolsó gondolata is azt bizonyítja, hogy Gyula odafigyel a fiataljaira és diákjaira. Kiemelte, hogy májusban adták át a munkaterületet a kivitelezőknek, a rövid idő alatt elvégzett felújítások pedig azt bizonyítják, hogy sok munka, odafigyeléssel és összefogással ennyi idő alatt is elvégezhető, ilyen minőségben.

Az átadóünnepség folytatásában okleveleket vehettek át a kivitelezésben, tervezésben, a pályázat megírásában dolgozók, majd Teleki-Szávai Krisztina, Görgényi Ernő és Vantara Gyula együtt vágták át a szalagot, amellyel hivatalosan is átadták az Erkel gimnázium kollégiumát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)