Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szilvamagvalással nyitották meg a tanévet a németvárosi oviban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • HÍREK • 2017. szeptember 02. 10:30
Szilvamagvalással nyitották meg a tanévet a németvárosi oviban
Tíz éve főznek közösen szilvalekvárt a hagyományőrző gyulai svábok

Három mázsa szilvát magvaltak ki a tanév első napján, szeptember elsején a németvárosi óvodában, ahol a feladatok mellett helyi ízekkel, izgalmas játékokkal, muzsikaszóval és régi, de pikáns gyulai történetekkel kedveskedtek a betérőknek. 

 

____Eredeti-szilvamagvalas-2017__5_.JPG

Szilvamagvalással és csoportos játékkal ünnepeltek

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Előkeresték nagyanyó receptjeit

Kemencében sült szilvalekváros bukta, sváb szalonnás lepény és mentás-citromfüves limonádé fogadta a tanév első napját közös szilvamagvalással és csoportos játékkal ünneplő közösséget a németvárosi óvodában. A Rozmaringos zuher című hagyományőrző napot ezúttal is a K. Schriffert Hagyományőrző Kör és Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata szervezte.

– Tíz évvel ezelőtt, amikor először főztünk együtt szilvalekvárt, célul tűztük ki, hogy mielőbb felelevenítjük hagyományainkat, elődeink szokásait, elővesszük a régi eszközöket, és bevonjuk az idősebb németvárosiakat, hogy megtanuljuk tőlük nagyanyáink időtálló receptjeit, fortélyait, amelyeket mi is továbbadhatunk gyermekeinknek – mondta Mittag Mónika, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Az óvoda fenntartását 2016. augusztus elsején vette át a gyulai német önkormányzat. Ekkor döntöttek úgy, hogy a szilvamagvalás helyszíne az ovi lesz, hogy a hozzájuk járó gyermekeket és szüleiket is bevonják az ünnepségbe.

Mittag Mónika elmondta, azóta eltelt egy nagyon sikeres év, és ismét sok kiscsoportos nebuló kezdi meg a tanévet. A nagy szám annak eredménye, hangsúlyozta az önkormányzati képviselő, hogy az intézményben kiemelkedő szakmai munka folyik. Emellett a fejlesztésekre is odafigyelnek.

Az egybegyűlteket Szilágyiné Solymosi Mária óvodavezető és helyettese, Pálovitsné Czene Ágóta is köszöntötte.

 

____Eredeti-szilvamagvalas-2017__8_.JPG

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A legkisebbek sárkányt is barkácsoltak

Miközben a K. Schriffert Hagyományőrző Kör „női tagozata” nagy szaktudással magvalta a szilvát, ifj. Szilágyi Sándor a Napkocsmához és a gyulai iparos legényekhez kötődő igaz történeteket mesélt hallgatóságának. A férfiaknak többnyire a fizikai erőt kívánó munka jutott: ők szállították a gyümölcsöt a hölgyek asztalára, és szintén ők készítették elő a kemencét a lepény- és buktasütéshez.

A gyermekek sem maradtak tétlenül, hisz ez a nap elsősorban róluk szólt. Nekik öt különböző színű karszalagot kellett összegyűjteniük öt különböző állomáson, ehhez öt ügyességi játékban kellett bizonyítaniuk. Noha az ugrálóvár lett a kedvencük, a többi mókában is kivették a részüket. Az óvónők segítségével mindnyájan legyőzték kezdeti izgalmukat, majd az akadályokat is, így sikerélménnyel értek a Szilvát a kanálba, Magot a célba, Lépegess óvatosan, Rúgni a labdát kapura és a Gyümölcsöt az ablakba mottójú „erőpróba” végére.

Fáradalmaikat a diófa alatt pihenhették ki, ahol gyümölcsleső sárkányt barkácsolhattak maguknak. A fináléban meglepetés várt mindnyájukra.

 

____Eredeti-szilvamagvalas-2017__27_.jpg

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)