Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyermekkori álmokat váltott valóra a gyulavári kastély

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. augusztus 07. 09:00
Gyermekkori álmokat váltott valóra a gyulavári kastély
Kovalovszkiné Arató Ilona festményeiből nyílt kiállítás

A táj, ahol élek címmel nyílt meg július 5-én, szombat délután Kovalovszkiné Arató Ilona festménykiállítása a gyulavári Wenckheim–Almásy-kastélyban, ahol szeptember 3-ig lesz megtekinthető. 

____Eredeti-Gyulavari-2017-08-05__12_.JPG

Kovalovszkiné Arató Ilona és Oroszné Árgyelán Ilona

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A hőség ellenére összegyűlt szép számú publikumot Oroszné Árgyelán Ilona intézményvezető köszöntötte a kastély Kohán termében. Megnyitóbeszédében tisztázta, vannak kapcsolódási pontok Kohán György és a kiállító között, hisz mindketten gyulavári születésűek, és mindketten elkötelezték magukat a festészetnek. Elmondta azt is, szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani a helyi művészeknek, ezért hívta meg Kovalovszkiné Arató Ilonát is a látogatóközpontba.

Az intézményvezető a tárlatot így jellemezte: a gyönyörű vizuális élményért és az alkotó példamutatásáért csakis az elismerés hangján lehet róla szólni. Úgy vélte, példaértékű, ahogyan Ilona nyugdíjasként valósítja meg gyermekkori álmait, és jelzés arról, hogy elképzeléseinket, vágyainkat nem szabad feladnunk, az sem baj, ha tehetségünket konkrét megvalósítások nélkül évtizedekig hordozzuk önmagunkban.

 

____Eredeti-Gyulavari-2017-08-05__7_.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Kovalovszkiné Arató Ilona aktív korában gépíróként dolgozott a gyulai környezetvédelmi felügyelőségen. Intenzíven és szakszerű irányítás mellett gimnazistaként kezdett el festeni a Kohán György rajzszakkörben, amelynek keretében Koszta Rozália is tanította. Legtöbbször portrékat készítettek modell után, munkáikat minden évben a gyulai művelődési házban állították ki. Arcképeivel az Erkel Diákünnepeken, az EDÜ-n is részt vett.

Mivel az érettségi után azonnal dolgozni kezdett, nem jutott elegendő ideje a művészetek gyakorlására. Alkotni harminc év elteltével kezdett el ismét, de azóta folyamatosan fest, főként tájképeket olajjal és akrillal. Szinte évente részt vesz nyári művésztáborokban, ahol művésztanár vezetésével fejleszti technikáját. Csoportos tárlaton többször szerepelt már. 2009-ben és 2011-ben Békéscsabán a megyei amatőr képzőművészeti tárlatra is beválogatták munkáit.

 

____Eredeti-Gyulavari-2017-08-05__3_.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A művésznő azt vallja, a festészet elfeledteti vele a hétköznapok gondjait, egyfajta eufórikus állapotba sodorja.

Oroszné Árgyelán Ilona lapunk kérdésére kifejtette, szeptemberben a kastélyfelújítás tízedik évfordulóját ünneplik majd Gyulaváriban, így Bánfi Barnabás és a Székely Aladár Fotóklub jóvoltából a következő tárlatuk is ehhez az eseményhez fog kötődni.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)