Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a XVIII. Körös-völgyi Sokadalmat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. június 30. 23:30
Megnyitották a XVIII. Körös-völgyi Sokadalmat
A népművészeti fesztivál számos programmal várja a látogatókat

Nagykorú lett a Körös-völgyi Sokadalom: a népművészeti fesztivált 18. alkalommal rendezik meg idén. A rendezvény megnyitóján – amelyet egybekötöttek a Gyulai Várszínház 54. évadának megnyitójával – Pál Miklósné, a sokadalom főrendezője, Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, valamint Görgényi Ernő polgármester mondtak beszédet.

závogyán magdolna

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Mire vállalkozott tizennyolc évvel ezelőtt ez a fesztivál, és mire vállalkozik most? Arra, hogy megerősítsen bennünket abban, hogy a Kárpát-medencében élőknek, magyaroknak és nemzetiségieknek, van hagyományuk és örökségük. Megerősítse, hogy ezt az örökséget felelősséggel ápoljuk, és képesek legyünk a következő nemzedéknek értékként átadni. Köszönettel tartozunk mindenkinek, akik évről évre idehozza a tudományát, valamint Gyula város lakóinak, hogy szívükbe fogadták a rendezvényünket – mondta Pál Miklósné.

Závogyán Magdolna úgy fogalmazott, hogy Gyula a Dél-Alföld gyöngyszeme, erről pedig bárki meggyőződhet a nyári programsorozat alatt. Nemcsak gyönyörű város, de csábító adottságokkal rendelkezik. A lakosai büszkék lehetnek arra, hogy mára az ország egyik legkedveltebb fesztiválvárosa lett.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A helyettes államtitkár külön kiemelte a Körös-völgyi Sokadalmat a kínálatból, majd hozzátette, hogy a kulturális kormányzat rendkívül fontosnak tartja az ilyen sokrétű nyári fesztiválokat. A gyulai rendezvényt a népművészet terén rangos összművészeti fesztiválnak is tekinthetjük, hiszen minden folklórműfaj és számos népi kézműves mester is tiszteletét teszi itt, évről évre.

– A millennium évében országszerte számos hasonló népművészeti fesztivál indult el, azonban mára csak a Körös-völgyi Sokadalom maradt életben – mondta Görgényi Ernő. – Ehhez hasonlóan komplex, a népi kultúra egészét bemutató fesztivál csak a budai Várban látható. A fürdővárosi rendezvény megszervezéséhez kellett egy elkötelezett, a hagyományokat éltető egyesület és Gyula város önkormányzata, mely elkötelezett az értékek őrzése és bemutatása iránt.

A Körös-völgyi Sokadalom egészen július 2-ig várja az érdeklődőket a gyulai vár előtti területen.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)