Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tavaszi veteményezésre fel!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2017. április 16. 07:00
Tavaszi veteményezésre fel!
A vetési barázdákba szórt talajfertőtlenítővel távol tarthatjuk a kártevőket
____Eredeti-vetni.jpg

képünk illusztráció

Forrás: youtube.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A tavaszi veteményezéseknek lassan már semmi sem szab határt. Amennyiben ideiglenes takarást tudunk biztosítani fagyérzékeny, éppen kelő magoncainknak a fagyveszélyes éjszakákra, úgy elvileg mindent vethetünk.

A cékla, a mángold, a babfélék, a csemege- és pattogatni való kukorica közé pár szem napraforgó – hogy madárkáinknak legyen télire – már elvethető. Egy kicsikét mélyebbre kerüljenek a magok, mert ott még hűvösebb a talaj, s ez lassítja a kikelést. A vetési barázdákba szórhatunk egy kis talajfertőtlenítőt is, hogy legalább a csírázási időszakban távol tartsuk a talajlakó kártevőket, illetve a vakondot is, mely a csírázás alatti növényeket végérvényesen tönkreteheti.

Amennyiben a kelő burgonyánkat fagy fenyegeti, bátran húzzunk rá földet, az megvédi a hideg hajnaloktól. Az uborkát, a dinnyét, a paradicsomot, a paprikát, a tojásgyümölcsöt (padlizsánt) kis cserepekbe vagy szaporítóládába elvethetjük, hogy a napra téve melengessük kis csírázó növényeinket a kiültetésre előnevelve. Természetesen vannak olyan paprika- és paradicsomfajták, amelyeket helybe is lehet vetni, mert az időjárás viszontagságaival szemben ellenállóbbak. A káposztafélék mindegyike vethető az évszaknak megfelelő fajtákból. Érdemes ezeknek kialakítani egy kisebb palántaágyást, akár magasított kerettel, így egy kis fóliatakarással szabályozhatjuk a növekedésüket. Zellert virágcserépbe is vethetünk. 5-6 cm nagyságban már tűzdelhető, majd 5-6 levéllel már ki is ültethető eredeti helyére.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)