Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, a rendezvény fővédnöke köszöntötte elsőként az egybegyűlteket
Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő
Hosszú kolbász, rövid beszéd – indította megnyitóbeszédét Gyula város polgármestere, Görgényi Ernő, az idei mustra fővédnöke. Az elöljáró aláhúzta, középtávú szerződést kötöttek a Gyula System Kft.-vel és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületével, így most már biztosítva van, hogy évről évre meghatározó rendezvényeket kínáljanak a helyieknek és a távolabbról érkezőknek.
A publikumot Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója is köszöntötte. A szót tőle Benke László többszörös világbajnok mesterszakács és mestercukrász vette át, aki stílusosan Kolbászra, magyar!-ral üdvözölte a jelenlévőket. Gyula egész Európában a kolbász fővárosa, mondta, s védnökként be kell vallania, nem szereti ezt a finomságot, hanem egyszerűen imádja. Azt a kolbászt, amely kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben viszont aranyat ér.
– A jóisten is szereti, ezért adta a magyarnak a piros-fehér-zöldet. A piros a paprika, a fehér a só, a zöld a gyim-gyom, vagyis a kömény, a fokhagyma és a bors – hangsúlyozta Benke László, aki a versenyzőknek kitűnő kolbászt kívánt.
Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő
Bordás Tibor főszervező is tartotta magát a rövid beszédhez mint kívánalomhoz, ezért sommásan fogalmazott, majd megemlékezés következett. Míg az előző hat évben egy-egy híres gyulai hentes előtt tisztelegtek, most több neves személyiség életútját is felidézték. Cseke Mihály, Csőke József, Cseke István és Csomós Imre leszármazottjai posztumusz díszoklevelet is átvehettek.
A megnyitó végén bemutatták azt a sonkát, amit saccolással még az est folyamán meg lehetett nyerni. A vetélkedőre vállalkozóknak a disznócomb súlyát kellett kitalálniuk.
Ezt a sonkát saccolással lehetett megnyerni
Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő



























