Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kéken ragyogott az Almásy-kastély az autizmus világnapján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. március 31. 21:15
Kéken ragyogott az Almásy-kastély az autizmus világnapján
Álmodtak egy csodálatos világot maguknak

Idén is bekapcsolódott Gyula városa a Ragyogjon Kéken! elnevezésű kampányba, amely világszerte az autizmusra kívánja felhívni a figyelmet. Idén az Almásy-kastély ragyogott kék fényben néhány percig.

Az autizmus Világnapjához idén is csatlakozott Gyula városa

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az autizmus világnapjának 2007. december 18-án az ENSZ jelölte ki április 2-át, azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Az ENSZ-határozat arra kéri a tagállamokat, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerje a társadalom.

Gyulán az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye csatlakozott a Ragyogjon Kéken Kampányhoz (RKK / Light It Up Blue), és a város vezetőségének javaslatára március 30-án este a település egyik legreprezentatívabb épületére, az Almásy-kastély főhomlokzatára vetítették ki az autizmust jelképező kéket.

A sokakat megmozgató rendezvény felvonulással indult késő délután. A közel száz fős Kék lámpás elnevezésű menet az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézményétől gyalogolt el a gyulai kastélyig, ahol ünnepélyes megnyitót tartottak.

 

Sokakat megmozgatott az Almásy-kastély elé szervezett rendezvény

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Simon Barbara gyógypedagógus elmondta, Magyarországon ma minden századik ember él autizmus spektrum zavarral, ami azt jelenti, hogy hozzávetőleg százezren érintettek. Ez a szám azonban évről évre nő. S bár fejlesztéssel állapotuk javítható, elfogadásuk és befogadásuk legnagyobb gátja továbbra is a kevés információ. Ez ellen azonban tehetünk, van rá mód. Megköszönve az eseményen megjelenteknek a részvételt, köszöntőbeszédében aláhúzta: számukra öröm, hogy ilyen sok autizmusra nyitott ember válaszolt felhívásukra, s bekapcsolódott a március 31-i programba.

 

Simon Barbara gyógypedagógus

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Fővédnökként Alt Norbert alpolgármester szólt az egybegyűltekhez. Úgy vélte, megdöbbentő, mennyire keveset tudunk a bennünket körülvevő világról, mozgatóit nem ismerjük, sok esetben csak találgatunk. Hozzátette: előbbre juthatunk viszont, ha ezeket a kérdéseket megfogalmazzuk. Felidézte: munkája során sokszor hallotta, hogy az életnek nincsen értelme. Az elöljáró azt vallja, mindenkinek szerepe van ebben a világban, és sokat segítene ilyen tekintetben, ha felismernénk a másikban az egyediséget.

– Fogadjunk el mindenkit olyannak, amilyen, beleértve magunkat is – zárta beszédét Alt Norbert.

 

Alt Norbert alpolgármester, a rendezvény fővédnöke

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A közönségnek elsőként Gerebicz Adrienn koreográfus többszörösen díjazott tánccsoportja kedveskedett Börtönlázadás című összeállításával, majd megismerhettük a 16 esztendős Nemes András Bence autista makettépítőt, akinek munkáiból a helyszínen is láthattak válogatást az érdeklődők. Végvári Tamás versmondó Birtalan Ferenc Hirdetmény című költeményét szavalta el, így varázsolta el közönségét. A nyolcadikos diák a Ki mit tud? című vetélkedőn saját kategóriájában második lett.

A tagintézmény nyolc éve alakult énekkara rengeteg munkával, kitartással és Gellén Gáborné szakmai irányításával jutott el arra a szintre, hogy csütörtök este egy jókorra csokorra valóval mutatkozzon be az Almásy-kastély előtt összegyűlt nagyérdeműnek. Halász Judit Mindannyian mások vagyunk című dala mellett József Attila megzenésített költeményeiből is előadtak. De repertoárjukba A dzsungel könyvéből is bekerült egy részlet, ezt egészítette ki A tavaszi szél vizet áraszt, valamint a Koncz Zsuzsa-féle Csodálatos világ, amely többször is elhangzott vonatkozó szövege miatt. Szólóénekesként Végvári Orsolya érdemelt ki tapsot. A tanuló szintén a Ki mit tud? vetélkedőn remekelt, hisz idén első helyezést ért el a megmérettetésen. A rendezvényen a Nicolae Balcescu Román Gimnázium kórusának néhány tagja is fellépett.

 

Az énekkar, a szólista és Gellén Gáborné pedagógus (balra, a háttérben)

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A hallgatóság és a nézősereg mindemellett kipróbálhatta a szerencsekereket, és megkóstolhatta azt a speciális pogácsát, amelynek belsejébe autizmussal kapcsolatos hasznos információkat rejtettek el készítői. Önkéntesektől kommunikációs kártyákat is be lehetett szerezni, s általuk alaposabb bepillantást nyerni az autisták mindennapjaiba, különleges üzenetrendszerükbe.

Az RKK lebonyolításában az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézményének több munkatársa is kivette részét, kiváltképp Gellén Gáborné, Hargitai Zsuzsanna, Nator Zita, Örkényi-Nyist Kornélia, Polonkai Bettina, Ruzsa Zoltán, Szelezsánné Poptyilikán Anikó és Zelman Edit. Támogatóként Gyula város önkormányzata, a Békéscsabai Tankerületi Központ, az autizmussal élő családok egyesülete, a Kopirex Digitális Nyomda, a gyulai román gimnázium, az Almásy-kastély Látogatóközpont, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft., a Vár-Lak Ajándéküzlet és Pammer István csatlakozott a világnapi programsorhoz.

 

Kéken világított a kastély ezen az estén

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az est végén kék fényárral tették figyelemfelkeltőbbé az Almásy-kastélyt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)