Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kiosztották a VII. Kolbász- és Sódarmustra díjait

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. április 02. 18:45
Kiosztották a VII. Kolbász- és Sódarmustra díjait
Kolbászok, sonkák, szalonnák, böllérek és hentesek részesültek elismerésben

Több kategóriában is díjakat osztottak ki április 2-án, vasárnap délután az idei sódarmustrán. Az első Viharsarki Kolbászbajnokságnak is meglett a nyertese. 

 

Az utánpótlásról is szó esett a díjkiosztón

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Ismert szakemberekből és közéleti személyiségekből álló zsűri bírálta el idén a versenyekre benevezett nagy számú hústerméket. A rendezvény második napján, szombat délelőtt a pontozók százhetvenhárom készítményt kóstoltak meg, ezek közül kellett kiválasztaniuk a szakmailag leginkább megfelelőt.  

Bíró Antal zsűrielnök a vasárnapi ünnepélyes díjátadón elmondta, évről évre egyre többen neveznek, ez azonban nem eredményezett minőségi romlást, hanem éppen ellenkezőleg, emelt a nívón. Kollégáitól csupán annyit kér, füstöljenek mértékletesebben, és várják meg, amíg a termékek teljesen beérnek, csak utána járuljanak zsűri elé.

 

A zsűri szerint remek volt az idei felhozatal, érezhetően javult a bemutatott termékek minősége

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

– Ha azt mondják, Gyula, akkor azonnal a kolbász jut eszünkbe, amely aranyat ér, hisz rosszat nem érdemes készíteni – mutatott rá Benke László mesterszakács. Aláhúzta: elsődleges, hogy a kolbász ízletes, karakterisztikus legyen, ne lógjanak ki belőle a fűszerek. Idén szerinte is sok kitűnő rudat gyúrtak a mustra részvevői. Tapasztalatai alapján a kezdőknek, és mindenki másnak is azt tanácsolja, ha lényeges számukra a kvalitás, a töltésre, a színre és a hús rostszerkezetére mindenképp figyeljenek oda. Több, mint százötven éves hagyományról van szó, amit kötelességünk megőrizni, ápolni – hangsúlyozta Benke László.  

 

Ha Gyula, akkor kolbász – Benke László szerint is

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete nevében Dinya Imre szólította színpadra az ifjúsági gyúrócsapatot, amelynek tagjait folyamatosan arra bíztatják, tudományukat a nagyérdeműnek is mutassák be. A legfiatalabbak kitartását, tudását, idei szerepvállalását arany- és ezüstkitüntetéssel ismerték el. Dinya Imre ugyanekkor köszönetet mondott a Viharsarki Kolbászbajnokság kezdeményezőjének, Forschner Rudolf gasztronómusnak is.

 

A gyula legifjabb kolbászgyúróit is kitüntették

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Ezt követően az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend is kiosztotta díszokleveleit: a diplomát Gyergyó csapatának, valamint a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének nyújtotta át Benke László.

A százhetvenhárom terméket több csoportba osztva rangsorolták. Sonka és füstölt áru kategóriában a Bábolnai Sonkalovagrend különdíját Pallér Sándor (Újkígyós) vehette át. Tar Domokos Géza szintén különdíjban részesült. A legjobb sonkát Bálint Imre (Gyula) mutatta be a zsűrinek.

A darabolt, kötözött sonkák készítői közül Oravecz Kálmán (Gyula) és Szilasi Horváth Tamás (Orosháza) kapott különdíjat, elsőt Knyihár Mihály (Békéscsaba).

Szalonnájáért Petrina Sándor (Gyula) és Tóth László (Túrkeve) vihetett haza különdíjat, első helyezést Csörnyei Ákos (Orosháza) ért el.

Az Egyéb kategóriában Brád Mihály (Gyula) lett a győztes.

A megtisztelő Sonkakirály-cím idén Kothencz Tibort (Algyő) illette meg, aki értelemszerűen füstölt árujával érdemelte ki a rangos elismerést.

Lukács Sándor (Gyula) és Kovács Imre (Orosháza) szárazkolbászát különdíjjal jutalmazták, az első helyezés Adamik Jánosnak (Mezőberény) jutott.  

A jelen lévő termékgyártók közül a Lezy Kft. (Békés) bizonyult a legkitűnőbbnek.

Az első Viharsarki Kolbászbajnokságon való dicséretes részvételéért András Attilát (Csabacsűd) szólították színpadra. A harmadik legjobb Pallér Sándor (Újkígyós) lett, második Molnár Imre (Orosháza), kategóriagyőztes, azaz Kolbászkirály pedig Szilágyi Sándor (Békéscsaba).

 

Az idei Kolbászkirály standjánál

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

A magyar gasztronómiában kifejtett tevékenységéért és a vidéki disznótoros hagyomány ápolásáért Knyihár Ágnes kapott különdíjat.

A díjkiosztón a Békéscsabai Jókai Színház művészei zenés-táncos összeállítással kedveskedtek az egybegyűlteknek.    

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)