Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula város utcái és terei címmel látott napvilágot egy újabb kiadvány a fürdővárosról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. március 23. 12:31
Gyula város utcái és terei címmel látott napvilágot egy újabb kiadvány a fürdővárosról
Kóhn Dávid régi könyve átdolgozva jelent meg a Gyulai Évszázadok Alapítvány gondozásában

A Gyula város leírása és a Sütemények könyve Gyulán címmel megjelent két kötet után idén tavasszal elkészült a Gyula Anno könyvsorozat harmadik kiadványa is a Gyulai Évszázadok Alapítvány gondozásában. Az újraszerkesztett kiadvány a Gyula város utcái és terei címet kapta és azt Durkó Károly, az alapítvány elnöke és Székely Árpád mutatta be a sajtónak március 23-án.

____Eredeti-alap.jpg

Képünkön (balról jobbra): Balla TiborDurkó Károly és Székely Árpád

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Az eseményen kiderült: Kóhn Dávid eredeti kötetét a szerkesztők igyekeztek teljes egészében megőrizni az utókornak. Az 1937-ben kiadott városi emlék újradolgozott kiadásában 144 oldalon utcák, terek, házak és családok történetei mutatják be az egykori város hangulatát. Melletük Gyuláról készült festményeket is bemutatatnak a kor 17 neves művészének 22 alkotásával, és még egy eredeti térképmelléklet is akad benne városunkról.

Durkó Károly ismertetőjében a kiadvány érdekességeire is kitért. – A múlt értékeinek megőrzése, a lokálpatriotizmus támogatása és a művészeti értékek esetleges újragondolása, ez vezérelte könyvsorozatunk megjelentetését. Ezt a könyvet Székely Árpád barátunk egy bolhapiacon szerezte itt Gyulán, másképp már nemigen lehet hozzájutni az eredeti kiadványhoz. A belváros részletes bemutatása mellett a szerző a külső területekről is ír, megdöbbentő volt olvasni, hogy több mint 100 évvel ezelőtt a környék régi kistelepüléseinek területén még állhattak a régi Árpád-kori templomok maradványai – részletezte az új kiadvány tartalmát a szerkesztő.

A folytatásban Székely Árpád az egykori szerző, Kóhn Dávid életét ismertette, és elmondta: a magányos gyulai férfi sohasem nősült meg, életében mindvégig hivatalnokként és újságíróként dolgozott, és közben három könyvet jegyzett.

Durkó Károly napunknak hangsúlyozta: a kis könyvet a nagyközönség számára sem felejtik el bemutatni, hiszen március 29-én 18 órától mindenkit szeretettel várnak a helyi könyvtárba a sorozat legújabb „tagjának” részletes megismertetésére.

Mint megtudtuk: a Gyulai Évszázadok Alapítvány nem áll meg az újabbnál újabb helyi könyvek szerkesztésével és kiadásával. A jövőben a gyulai kolbászról terveznek egy átfogó kötetet készíteni.

A képes sorozat mindegyik része megvásárolható az Almásy-kastélyban, a gyulai piacon, IQ könyvesboltban, a Máté papír- és nyomtatványboltokban és a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. 

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)