Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elégették bűneiket a Göndöcs Benedek Középiskola kollégistái

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2017. március 01. 14:15
Elégették bűneiket a Göndöcs Benedek Középiskola kollégistái
A diákok műsorokkal készültek a farsangi ünnepségre

Megtartotta szokásos farsangi ünnepségét a Göndöcs Benedek Középiskola február 28-án, amelynek elengedhetetlen részei a kiszebábégetés és a kollégisták – zsűri által értékelt – műsorai. A diákok a Kossuth utcai kollégium udvarán gyűltek össze, ahol először „felöltöztették” a bábut: mindenki rákötött egy szalagot, amely közben korábban elkövetett bűnökre, diákcsínyekre kellett gondolniuk, így egyszerre űzték el a telet és szabadultak meg a problémáktól.

____Eredeti-GYHRCSD_0029.JPG

A diákok felvonulása

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Már 22. éve minden évben megrendezzük a farsangi mulattságunkat – mondta Széll János, az iskola pedagógusa. – Ezalatt az idő alatt, minden alkalommal „kihordtuk a telet” is, úgy is hívják ezt, hogy kiszebábégetés. A hiedelem szerint, a bábuval együtt a rosszat is kivisszük a városból, mindezt azért, hogy nehogy véletlenül hátra maradjon belőle valami. Iskolai körülmények között azokat a bűnöket aggatjuk a bábra, amelyeket egy diák el szokott követni, mint a lógás, a megvezetés, de ezek teljesen természetesek minden intézményben.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0046.JPG

Kiszebábégetés az Élővíz-csatorna hídján

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A tanulók a kollégium udvaráról az Élővíz-csatorna hídjához vonultak, ahol egy humoros szöveg keretében számot is adtak a csínyekről: volt iskolakerülés, lustaság, tanórai mobilhasználat, és minden egyéb, amely előfordul egy középiskolában. A bűnök megvallása után a kiszebábot felgyújtották, majd a vízbe dobták, így szimbolikusan a téltől és a problémáktól is megszabadultak.

A diáksereg ezután a várszínház kamaratermébe vonult, ahol a műsorok előadása következett. Széll János elmondása szerint hosszú időn keresztül mindig a tanárok csináltak bemutatót, de a diákság körében felmerült, hogy ők is szeretnének színpadra lépni. Nyolc csoport lépett fel az este folyamán, a legkülönfélébb bemutatókkal: voltak rendkívül autentikus  előadások, de előfordultak modern ötletek is.

Az este végén a tanári karból és a diákokból összeálló zsűri rangsorolta és díjazta a fellépőket.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0068.JPG

Előadás a várszínház kamaratermében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)