Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zenetörténeti filmsorozatot kapott a Mogyoróssy János Városi Könyvtár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. március 01. 13:40
Zenetörténeti filmsorozatot kapott a Mogyoróssy János Városi Könyvtár
A DVD-k Szomjas György és Halmos Béla alkotásait tartalmazzák

Zenetörténeti és helytörténelmi dokumentumfilmeket kapott a Mogyoróssy János Városi Könyvtár március 1-jén, amelyeket Gyula Város Önkormányzata nevében dr. Görgényi Ernő polgármester adott át Dézsi Jánosnak, a könyvtár igazgatójának. A 12 részes zenetörténeti sorozat részben Halmos Béla alkotása, és a magyar népzene elmúlt évtizedeiről szól, az Átkozott nap című film pedig a gyulai '56-os eseményeket mutatja be.

____Eredeti-DSCN6503.JPG

Az ajándékba kapott DVD-k

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Részben szimbolikus, részben pedig valós gesztust ügyében kértem a találkozót Dézsi János igazgatóval – mondta dr. Görgényi Ernő. – Halmos Béla emlékének ápolásáról van szó. A holnapi napon a képviselő-testület dönthet arról, hogy elnevezünk egy utcát ifj. Halmos Béláról, amely a Hajnal utca és a Tomcsányi utca között helyezkedik el, és eddig nem volt neve. Ez a közterület-elnevezés azt a cél szolgálja, hogy emlékezzünk és életben tartsuk annak a művészetnek és életműnek az emlékét, amely a népzenekutató nevéhez fűződik.

A polgármester azzal folytatta, hogy nem csak utcaelnevezéssel és emléktáblával kell adóznunk a zenész emlékének, hanem éltetni kell azokat a hagyományokat, amelyeket ő is egész életében éltetett. Ennek érdekében egy DVD-sorozatot adományoz az önkormányzat a Mogyoróssy János Városi Könyvtárnak, amely 12 lemezből áll. Ezek mind Szomjas György filmrendező és Halmos Béla alkotásai. 

A lemezek a 12 film mellett 12 óra extra anyagot is tartalmaznak – összességében zene-, tánc-, dokumentum-, forrás- és demonstrációs anyag –, amelyet a filmrendező, a népzenész és Rosta Katalin szerkesztő 1989 és 2001 között forgattak, és amely a magyar népzene elmúlt 20 évének enciklopédiájának tekinthető. A városi könyvtár mellett a DVD-ket megkapta Gyula 11 oktatási intézménye is.

A zenetörténeti sorozat mellett a nemrég bemutatott Átkozott nap című filmből is kapott egy példányt a könyvtár, amely az 1956-os gyulai eseményeket dolgozza fel. Dézsi János hozzátette, hogy néhány napon belül megtörténik a lemezek feldolgozása, amely után kölcsönözhetők lesznek a filmek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)