Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Huszadik születésnapját ünnepelte a Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. február 28. 14:15
Huszadik születésnapját ünnepelte a Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda
Dr. Görgényi Ernő: a város számára is fontos az évforduló
____Eredeti-alap__1_.jpg

Az óvodások műsorral készültek az ünnepségre 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A gyulai Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda huszadik születésnapját február 28-án tartották meg. Az intézményben a nebulók dallal és verssel készültek a nagy napra, a felnőttek pedig nosztalgiáztak, valamint kiállítást rendeztek az elmúlt évek ereklyéiből.

Megérkezésünkkor Flender Beáta, az intézmény vezetője lapunknak elárulta: nagyon várják már az ünnepet, hiszen legutóbb a tizedik születésnap volt az, amit megült az intézmény kollektívája.

– A vallásos nevelés többféleképpen is megjelenik nálunk a hétköznapokban. Beszélünk például az egyházi ünnepekről, amikhez kapcsolódó dalokat is tanulunk. Természetesen templomba is járunk, és mára is sok szép egyházi dallal készültek a nagycsoportosaink – emelte ki az intézményvezető.

A vendégek üdvözlése után az óvoda végzősei meg is mutatták, mire készültek az elmúlt hetekben. Versekből és dalokból álló repertoárjuk nagy sikert aratott a helyi városvezetőkből és egyházi személyekből álló közönségükben, csakúgy mint az intézmény általános iskoláinak énekkara.

A zenés program után az óvoda egykori vezetője, Kiss Józsefné emlékezett vissza a kezdetekre. Beszédéből megtudhattuk, hogy annak idején az óvoda 500 ezer forintos segítséggel és mindössze kilenc kis csemetével indult el. Kiss Józsefné kiemelte: a szakembergárda kiválasztásában is fontos volt számára, hogy olyanokkal dolgozzon, akik a hétköznapokban is vallásosak, templomba járó emberek.

– Jó, hogy tudunk emlékezni, és hogy van mire – kezdte gondolatait Kiss Józsefné. –  Derűs és családias volt a hangulat már a kezdetektől. Én magam úgy éreztem, mintha nem is dolgoznék, hanem otthon lennék ezzel a nagycsaláddal és ezzel a kilenc kis gyermekkel.

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta: a város számára is kifejezetten fontos ez az évforduló.

– Annak idején, amikor elindult a városban az egyházi oktatás, indulatos viták kísérték. Voltak, akik ellenezték, de az idő azoknak adott igazat, akik támogatták a hasonló intézmények beindulását. Ma már a gyulai köznevelési rendszer megbecsült részei az egyházi intézmények, és ez azoknak a pedagógusoknak köszönhető, akik azokat működtetik, akik felkészültek, lelkesen végzik a munkájukat, és több nemzedéket felneveltek ezekben az intézményekben – tette hozzá a városvezető.

A folytatásban Petróczki Zoltán, a gyulai Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium egykori igazgatója régi történeteket elevenített fel, majd dr. Kovács József beszélt a kezdetekről. Az országgyűlési képviselő visszaemlékezett arra, hogy az épület annak idején milyen rossz állapotban volt, és az egyháznak sok erőfeszítésébe került, hogy megfelelőképpen kialakítsa azt. Majd kitért egy beadott pályázatra, amivel a tervek szerint az intézmény később további felújításokat eszközölhet. 

A közös visszaemlékezés után a vendégek megnézhették az intézmény évtizedeit felölelő kiállítást, amin ajándékok, közös fotók és apró tárgyak árulkodtak a múlt vidám és megható emlékeiről. Az ünneplést beszélgetéssel és a születésnapi torta elfogyasztásával zárták a megjelentek.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)