Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Döntöttek: megnyitják a határt Dénesmajornál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2017. február 14. 19:35
Döntöttek: megnyitják a határt Dénesmajornál
Tíz új, alkalmi határátkelőt nyitnak meg a magyar–román határon

Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hétvégétől a magyar–román határszakaszon – közölte az MTI-vel a román külügyminisztérium sajtóosztálya. 

____Eredeti-denesmajor_nagyzerind.jpg

felvételünk a határátkelő átadási ünnepségén készült 2012-ben

Fotó: Gyulai Hírlap

Az MTI azután kereste meg kérdéseivel a román külügyi tárcát, hogy a Szatmár.ro portál és a Krónika napilap – a határrendészettől, illetve határ menti települések polgármestereitől – az alkalmi határnyitások előkészületeiről értesült. 

A román külügyi tárca közölte, olyan határátkelőkről van szó, amelyekhez az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között. Az a cél, hogy – az országúti kapcsolatokról 2014 júliusában Bukarestben megkötött román–magyar kormányközi egyezménynek megfelelően – minél jobban kihasználják ezeket a határátkelőket mindaddig, amíg Románia is csatlakozik a határ szabad átjárását biztosító schengeni övezethez. Románia csatlakozása után ezek az átkelőhelyek állandóan nyitva tartanak majd. 

A tíz határátkelőt a február 18-19-ei hétvégétől kezdődően nyitják meg alkalomszerűen, és a hatóságok a helyi igények és az átlépők számának függvényében vizsgálják további nyitvatartásuk lehetőségeit. 

Az intézkedések a Csanádpalota–Nagylak (Nadlac), a Zajta–Nagypeleske (Peles), a Garbolc–Szárazberek (Bercu), az Ömböly–Károlypuszta (Horea), a Dombegyház–Kisvarjaspuszta (Variasu Mic), az Elek–Ottlaka (Graniceri), a Körösnagyharsány–Körösszeg (Cheresig), a Dénesmajor–Feketegyarmat (Iarmata Neagra), a Pocsaj–Biharfélegyháza (Rosiori), valamint a Bagamér–Érkenéz (Voivozi) határátkelőhelyekre vonatkoznak. 

 

____Eredeti-denesmajor.jpg

 

 

A Szatmár.ro portál szerint Romániának azért vált sürgőssé a határnyitás, mert a határ menti útépítések finanszírozója az év elején arról tájékoztatta a bukaresti kormányt: előfordulhat, hogy vissza kell fizetni a támogatást, mert az utakat nem használják rendeltetésük szerint.

Az utakat annak reményében építették meg, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez. Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a schengeni térségnek. 

A Szatmár megyei Szárazberek és Nagypeleske is közigazgatásilag Lázári (Lazuri) községhez tartozik. Lengyel István, a község polgármestere a Krónikának elmondta, hogy a román oldalon egyelőre mobil egységekkel oldják meg az átlépők ellenőrzését, a későbbiekben azonban konténerirodát visznek a határra, és ezért kivezetik oda az áramot. A polgármester hozzátette: a környék lakói évek óta várják a határnyitást, hiszen az a térségnek gazdasági és idegenforgalmi fellendülést hozhat.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)