Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyümölcsfák oltását gyakorolhatták a helyi kertbarátok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. február 13. 09:30
A gyümölcsfák oltását gyakorolhatták a helyi kertbarátok
Az eseményt negyedik alkalommal szervezte meg a Régi Gyümölcsfajták Baráti Köre

Oltási gyakorlatot tartottak február 11-én a gyulai gazdaszékházban a Régi Gyümölcsfajták Baráti Köre szervezésében. A negyedik alkalommal megtartott eseményen a gyulai és környékbeli kertbarátok vettek részt, ezúttal elsősorban azok, akik az oltás mesterségét szerették volna elsajátítani a szakemberek segítségével.

____Eredeti-alap__4_.jpg

Pomázi Ferenc, a gyulai Hírlap kertésze 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Pomázi Ferenc, az esemény egyik ötletgazdája lapunknak elárulta: az oltás nagyon egyszerű, könnyen megtanulható dolog, és bizony a biciklizéshez hasonlóan annak mozdulatai szinte elfelejthetetlenek.

– A növények fejlődését a talaj és a klimatikus viszonyok döntően befolyásolják, ahogy persze a növények genetikai sajátosságai is. Az oltás azért lehet hasznos, mert tudjuk, hogy igazán strapabíró genetikai tartalommal a vad alanyok rendelkeznek, például a vadalma és a vadkörte. Erre lehet ráépíteni azokat a nemeseket, amik a földben önmagukban talán szenvednének, kínlódnának, nem éreznék olyan jól magukat. A vadalanyok által végül jobb tulajdonságokat kapnak, hiszen például a vadkörte akár vízborításos területen is képes megélni – részletezte az oltás jelentőségét az esemény vezetője.

Pomázi Ferenc kiemelte: az ilyen programokon mindenki kap egy gyakorlóvesszőt, amit a mozdulatokat ismételgetheti, és a nap végére a saját maga által hozott vesszőket is képes lesz majd beoltani.

Azok a helyi kertbarátok, akik kedvet kaptak az eseményhez böngésszék a Gyulai Hírlap Kertész rovatát, mert Pomázi Ferenc ígérete szerint a következő időpontokról saját rovatában rendszeresen beszámol majd.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)