Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Őshonos fákat ültettek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2015. október 31. 15:00
Őshonos fákat ültettek Gyulán
Szűcs Gergely: a régi fajták sokkal ellenállóbbak
A mára nemzetközivé vált Tündérkert mozgalom Zalából indult útjára, és idővel az őshonos magyar gyümölcsfák megmentéséről szóló kezdeményezéshez egyre többen csatlakoztak. Ennek nyomán október 31-én Gyulán is faültetést rendeztek a Kálváriánál a Régi Gyümölcsfák Baráti Körének tagjai.
____Eredeti-IMG_8693.JPG

tündérkert a gyulai kálváriánál 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A helyszínen a hagyományos kertészkedést is megismerhették, gyakorolhatták a résztvevők, és akik beléptek Régi Gyümölcsfajták Baráti Körébe, facsemetét kaptak ajándékba.

A délelőtt 10 órakor kezdődő eseményen Szűcs Gergely, a Régi Gyümölcsfajták Baráti Körének egyik alapító tagja a Gyulai Hírlapnak elárulta, a helyi kezdeményezés 2011-ben indult, és eddig nagyjából 300 csemetét ültettek a Kálvária melletti területre. Szűcs Gergely azt is hozzátette, a helyi kezdeményezés célja az is, hogy a régi fajtákat megismertessék a meghívott gyerekekkel, akik elültethetik és gondozhatják is a fákat. Mindezeken túl természetesen a régi fajták megmentése is a céljaik között szerepel.

– Az első világháború előtti időszakban még 6000 fajta gyümölcsfánk volt, ez a szám mára lényegesen lecsökkent. A termesztésben csak párszáz fajta maradt. Ez azért is kár, mert ezek a régi fajták sokkal ellenállóbbak, sokkal tovább élnek, és permetezni sem kell őket. Országosan mindenfelé gyűjtjük őket, nemrég egy véletlen folytán egy idős néni kertjében egy 260 éves almafára bukkantunk, de nem ritkák a 100-120 éves példányok sem – fejtette ki Szűcs Gergely.

A Kálvária melletti területen a gyulai önkormányzat a későbbiekben egy őshonos gyümölcsfákkal beültetett pihenőparkot tervez létrehozni. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)