Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Térképet készítenek a Régi Gyümölcsfajták Kertjéről

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M. B. • HÍREK • 2015. október 07. 09:00
Térképet készítenek a Régi Gyümölcsfajták Kertjéről
Október 31-én bárki örökbe fogadhat egy facsemetét a gyulai tündérkertben
A régi hagyományos gyümölcsfák újrahonosítását tűzte célul a Gyulán a Régi Gyümölcsfajták Baráti Köre. Az október 5-én, délután tartott megbeszélésen azt is megtudtuk: október 31-én bárki örökbe fogadhat ilyen régi gyümölcsfát, ha belép a kör tagjainak sorába.
____Eredeti-regi_gyum_barati_kore_mb.JPG

képünk a Régi Gyümölcsfajták Baráti Körének megbeszélésén készült

Fotó: Gyulai Hírlap – Magyari Barna 

Dr. Pocsay Gábor elnök lapunknak elmondta: a Gyulán, a Kálváriánál lévő Régi Gyümölcsfajták Kertjében szépen megindult a 180 facsemete. Összesen mintegy 50-60 fajta ősrégi fa található a kertben, többnyire alma, körte, szilva, cseresznye és barack.

Az újkígyósi Labos Faiskolával remek kapcsolatot ápolnak (a mostani megbeszélésen is jelen volt Labos János, a Labos Faiskola tulajdonosa). Ez a faiskola biztosította az alanyokat az oltáshoz, sőt az oltási művelethez szakembereket is biztosított. A Régi Gyümölcsfajták Baráti Körének 15 tagja (akik a megye több településéről érkeztek, mert nem csak gyulai tagjai vannak a körnek) a legjobb fajtáiból biztosította a hajtást a szaporításhoz.

Hamarosan térképet készítenek a Kálváriánál lévő kertről, mely azt mutatja majd meg, hogy hol, milyen fajta található, s hol szükséges a pótlás, mert esetleg kipusztult az oltás. A pótlást október 31-én tartják a helyszínen. Ekkorra nemcsak a tagságot várja a kör, hanem mindazokat, akik megyénkből érdeklődnek a régi gyümölcsfajták iránt, s örökbe szeretnének fogadni egy csemetét.

Akiknek otthon van hol elültetni, ha beléptek a körbe, a csemetét hazavihetik. A kör regisztrálja, hogy az adott fa hová került. Mindössze két dolgot kel tennie az örökbe fogadónak: terméskor kóstolót kell biztosítania a tagságnak, illetve azoknak a köri tagoknak, akik élni szeretnének a lehetőséggel, hajtást kell adnia.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)