Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkészült a gyulai tündérkert fedeles kötött kapuja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2023. október 09. 17:49
Elkészült a gyulai tündérkert fedeles kötött kapuja
A hétvégén állították fel

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Fedeles kötött kaput állítottak fel a gyulai tündérkert bejáratánál, a Kálvária-dombnál október 7-én.

Az eseményen ott volt Görgényi Ernő polgármester is, aki hivatalos közösségi oldalán emlékeztetett: a Régi Gyümölcsfajták Baráti Körének, a Wenckheim Krisztina Közalapítványnak és lelkes helyieknek köszönhetően jöhetett létre néhány évvel ezelőtt a Kálvária-domb tövében az a gyümölcsöskert, ahol ma már több mint 340 őshonos fajta található meg.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A tündérkertmozgalom három atyja – a pórszombati erdész, Kovács Gyula, Szarvas József színművész és a gyulai író, Ambrus Lajos – az 1990-es évek óta foglalkozik a régi őshonos gyümölcsfajták megőrzésével. Gyulán nagyjából ugyanekkor kezdett hasonló misszióba Pocsay Gábor nyugalmazott főorvos, a Wenckheim Krisztina Közalapítvány korábbi elnöke, a Régi Gyümölcsfajták Baráti Körének egyik alapítója, aki Pomázi Ferenc, Szűcs Gergely és Török Zsófia segítségével kialakította a gyulai gyümölcsöst, és csatlakozott az országos mozgalomhoz – idézte fel.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A közalapítvány folyamatosan alakítja a közparkként is funkcionáló kertet, egy nyertes pályázatnak köszönhetően pihenőhelyeket is telepítettek, szombaton pedig Széll János fafaragó mester irányításával fedeles kötött kaput állítottak, mely méltó dísze a gyulai tündérkertnek – írta.

Mint arról korábban beszámoltunk, a fedeles kötött kapu a Békés Megyei Népművészeti Egyesület táborában készült. Többek között az 1941-es, Implom József által végzett gyulai ásatáson talált egyik honfoglaláskori lelet mintája került fel rá. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)