Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szegény festő örököse egy egész város lett

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2016. december 17. 15:40
A szegény festő örököse egy egész város lett
Kiállítás nyílt Kohán György megmentett képeiből
Megmentett Kohán-képek címmel nyílt kiállítás a Kohán Képtárban december 16-án, a festő halálának 50. évfordulóján. Az emlékezés egy konferenciával kezdődött, majd a Kossuth-díjas művész huszonhat restaurált festményét tárták az érdeklődők elé. A megnyitó Bakné Kocsis Beáta hegedűművész előadásával indult, majd Kónya István alpolgármester tartott köszöntőbeszédet.
____Eredeti-GYHRCSD_0004.JPG

A megmentett Kohán-képek 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

Kónya István

– Kohán György halálának 50. évfordulója alkalmából nyílik ez a tárlat, illetve ezen alkalomból lesz a megnyitó után a rajzpályázat eredményhirdetése is – kezdte Kónya István. – 2015 januárjában Durkó Károly képviselőtársam azzal a kérdéssel keresett meg, hogy mit szólnék hozzá, ha életre keltenék a Kohán Képtárat, a barátokkal közrefogva egyfajta értékmentést vinnénk véghez. Azt válaszoltam, hogy Gyula város egyik nagy szülötte előtt tisztelegni kell azzal, hogy az általa ránk hagyott örökséget megmentjük és bemutatjuk.

– Az elhatározást tett követte, amikor 2015 márciusában a képviselő-testület úgy döntött, hogy létrehozza a Kohán György Alapítványt, és hogy az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. égisze alatt megkezdjük az értékteremtő munkát. Megalakult az alapítvány háromfős kuratóriuma, amelynek tagja dr. Árpási Zoltánné Kohán Mária, Petróczki Zoltánné és jómagam. Sikerült olyan igaz gyulaiakat magunk köré fogni, akikkel közösen együtt gondolkodva elkezdhettük a munkát. Azt tűztük ki célul, hogy ápoljuk a hagyatékot, lehetőség szerint a közönség elé tárjuk munkásságát, ennek szól a mai alkalom is.

Gyöpös Viktória

Kónya István kifejtette, hogy nem véletlenül Megmentett Kohán-képek a kiállítás címe. 2015 őszén elővették a raktárból a festményeket, és megdöbbenttek, látva, hogy az enyészet nagyon komoly károkat okozott az alkotásokban. Huszonhat olyan képet választottak ki végül, amelyekről azt gondolták, hogy elsőként kell megmenteni azokat. Az alpolgármester végül megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a munkálatokban.

A rajzpályázat díjazottjainak dr. Árpási Zoltánné Kohán Mária és Petróczki Zoltánné gratulált

– Restaurátorként engem és a kollégáimat érte a megtiszteltetés, hogy foglalkozhattunk Kohán György képeivel – kezdte megnyitóbeszédét Gyöpös Viktória festő-restaurátor. – Nagyon közel kerültem ezeket a képekhez, és több okból is örülök, hogy itt lehetek ma. Az első, hogy igen ritka a szakmámban, hogy valaki a munkáit egy helyen viszontláthatja. A munkánk kicsit arról szól, hogy amikor egy ember ránéz egy festményre, akkor az alkotáson kívül semmi mást ne lásson. Hónapokon keresztül naponta láttuk és vettük kézbe az alkotásokat, így elkerülhetetlen, hogy valamiféle személyes kötődés alakuljon ki. Kicsit magunkénak érezzük ezeket, képzőművészként pedig átérezzük, hogy milyen jelentősége van egy ilyen gyűjteményes kiállításnak. Abban van a valódi érték, hogy Önök így kezelik Kohán György hagyatékát.

A megnyitó végeztével a Kohán György Alapítvány által meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése következett, amelyen a legjobb munkákat díjazták is. A műveket Oroján István festőművész, Andruska Anna és Gál András rajztanárok értékelték, végül 170 alkotást ítéltek kiállításra méltónak, 37-et pedig díjazásra alkalmasnak. A rajzok mellett két műelemzés is készült, egy 7. és egy 8. osztályos tanuló tollából.

A Megmentett Kohán-képek című kiállítást február 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)