Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A letelepedéstől az elhurcolásig idézték fel a németek történetét Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2016. december 15. 09:00
A letelepedéstől az elhurcolásig idézték fel a németek történetét Gyulán
A sváb betelepülésekről és a málenkij robotról mutattak be könyveket
Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a K. Schriffert Hagyományőrző Kör tartott könyvbemutató december 14-én a Gyulai Implom József Általános Iskolában, ahol a Málenkij robot – Az orosz bányákba deportált gyulaiak című kötet harmadik kiadását, valamint A svábok bejövetele című könyvet ismerhettük meg. Az eseményen az elhurcolások túlélői is jelen voltak.

kovács lajosnélóczy istvánmittag mónika és nagy mária a könyvbemutatón

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A vendégeket Kertes Gabriella, az iskola igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót Nagy Máriának, a nemzetiségi munkaközösség vezetőjének, aki kifejtette, hogy a málenkij robot kifejezés egyeseknek sokat, másoknak alig jelent valamit. Elmondása szerint a múltban elhallgatott eseményekről beszélni kell, hogy a mai generáció is megismerje ezeket, elgondolkodjanak rajta, különösen akkor, ha az egy ilyen emberi sorsokat átíró történés.

A Kränzlein kórus műsora után Mittag Mónika, a Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és nyitotta meg a bemutatót. Kiemelte, hogy mindkét könyv a mi történelmünkről szól, ezáltal mindkettőre emlékeznünk kell. A város német nemzetiségi önkormányzata évről évre eleget tesz az emlékezésnek.

Mittag Mónika beszédében összefoglalta a betelepülő svábok történetét: azt, hogy hogyan hozták be a szőlőt és a termesztésének kultúráját, a kézműipart és az építészetet, amelyek összessége hamar nyomot hagytak a város arculatán. A betelepítés kétszázadik évfordulóján, 1924-ben a németvárosiak nagy ünnepséget rendeztek, amelyen bemutatták a saját hagyományaikat is. A negyvenes évek elején már senki sem vallotta magát németnek közülük, 1945-ben mégis 550 főt hurcoltak el az orosz bányákba.

Három túlélőt köszöntöttek a rendezvényen: Szőke Józsefnét, Szikes Antalt és Ludvig Andrást, de nem sokkal később kiderült, hogy a szintén jelen lévő Japport Erzsébet az orosz fogságban született.

A bemutatót Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa, a K. Schriffert Hagyományőrző Kör elnöke kezdte. Bár elmondása szerint újat nem tud mondani, hiszen a legtöbb jelenlévő már forgatta a Málenkij robot című kötetet, hozzátette azonban, hogy a harmadik kiadásban van néhány változás: a legfontosabb talán az, hogy 2011-ben megjelent könyv végén, a hagyományőrző kör nevében kérték, hogy állítsanak emlékművet az elhurcoltaknak. Ez 2015-ben, az események 70. évfordulóján megtörtént.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0017.JPG

az esten bemutatott kötetek

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Lóczy István, az Imedia Kiadó vezetője Adam Müller-Guttenbrunn A svábok bejövetele című könyvét mutatta be, valamint szóba kerültek a kiadó további köteteit, amelyek a német nemzetiséghez köthetőek. A svábok bejövetele – avagy eredeti címén „Der große Scwabenzug” – 1913-ban jelent meg, magyarul 2015 óta olvasható. A kötet szerzőjének második vezetékneve egy felvett név, amely szülővárosára Guttenbrunnra, magyarul Temeshidegkútra utal.

Újságíróként és színházigazgatóként is dolgozott, a magyarországi németekről pedig egészen részletes néprajzi és történeti anyagot gyűjtött össze. A bemutatott könyv egy pontos és hiteles történelmi regény, amely a nagy dunai bevándorlásról szól. Kifejti azt a kérdést, hogy miért és hogyan indultak el a német telepesek, mi történt velük az úton és a megérkezés után. Az alaptörténet több szálon fut, így megismerhetjük egy menyasszony és egy vőlegény történetét, valamint egy kormányzó mindennapjait is.

A bemutató végén Lóczy István pár szóban a közönség elé tárta a kiadó további kötetit, például A németek története Magyarországon és A szülőföld harangjai címeket, majd a vendégeknek egy állófogadással kedveskedtek a szervezők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)