Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A katolikus gimnázium 37 maturandusa tette meg az egyik utolsó lépést az felnőtté válás felé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2016. november 27. 16:00
A katolikus gimnázium 37 maturandusa tette meg az egyik utolsó lépést az felnőtté válás felé
Megtartotta szalagavató ünnepségét a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
Megtartotta szalagavató ünnepségét a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium november 26-án a Nicolae Balcescu Román Gimnázium színháztermében, ahol harminchét végzős kapott szalagot. Az ünnepi eseményen külön köszöntötték dr. Görgényi Ernőt, Gyula város polgármesterét és Petróczki Zoltán, az iskola korábbi igazgatóját, a Békés megyei kormányhivatal főigazgatóját. A diákokat a polgármester, Petróczki Zoltánné, az iskola igazgatója és Kovács Péter pápai káplán, gyulai esperes-plébános köszöntötte.
____Eredeti-GYHRCSD_0003.JPG

a katolikus gimnázium maturandusai

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Egy nagyon fontos változás kezdődik a diákok életében – kezdte köszöntőjét dr. Görgényi Ernő. – Egy változás, amelytől egyre közelebb kerül, amikor magatok mögött kell hagynotok gyermekkorotokat. A változás lehet ijesztő, de éppúgy lelkesítő is, annyi bizonyos, hogy elkerülhetetlen, éppen ezért nem kell és nem szabad félni tőle. Nem csak a kihívások lesznek nagyobbak, de új távlatok is megjelennek. Mi lehet az a dolog, amely ebben a gyorsan és dinamikusan változó világban hathatós segítség lehet a tervezésben, az életben való felkészülésben? A legfontosabbak a tartás és a stabil értékrend.

____Eredeti-GYHRCSD_0006.JPG

Dr. Görgényi Ernő polgármester

A polgármester kifejtette, hogy szerencsések ebből a szempontból az iskola diákjai, hiszen a nevelési és oktatási munka mellett kiemelten fontos, hogy egy szellemiséget is magukévá tegyenek, ami segítség lehet, ha válaszút elé érnek. Ez a segítség pedig pedig a keresztény kultúra és értékrend. A gimnázium folyamatosan bővíti tevékenységi körét – ennek köszönhetően indult el anno az óvoda és az általános iskola is – így vannak, akik már tizenöt éve ugyanabba az intézménybe járnak.

– A város és az egyház együttműködése újabb szintre emelkedett – folytatta dr. Görgényi Ernő. – A szintén az egyházmegye által fenntartott, nagy múltú Gál Ferenc Főiskola veszi át a Szent István egyetemtől a gyulai egészségtudományi kar működtetését, így megnyílik a lehetőség arra, hogy egy gyermek, az óvoda első napjától kezdve, egészen a diplomaosztóig, ugyanabban a szellemiségben és ugyanabban az intézményrendszerben nevelkedjen Gyulán.

Kovács Péter esperes-plébános egy hajóutazáshoz hasonlította a végzős diákok számára eltelt időt. Idővel mindenki felfedezte, hogy közös célokért küzdenek és összecsiszolódtak az évek során. Kiemelte, hogy a maturandusok fizikai, szellemi és lelki téren is számos tapasztalatot szereztek, ezeknek összessége és az egymáshoz való viszony formálta emberré őket. A feltűzésre váró szalagon ott van az iskola címere, benne Mária képével. Ez elsősorban a hitre utal, amely az iskola legfontosabb ajándéka a tudás mellett.

– Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt napokban sok családban elhangzott az elcsépeltnek tűnő mondat: „Milyen gyorsan elszaladtak az évek, mintha most született volna.” – mondta Petróczki Zoltánné. – Valóban úgy tűnik, hogy gyorsan telik az idő. A mindennapok teendői ritkán engedik, hogy rácsodálkozzunk életünk szépségeire. Most azonban, amikor a szalagtűzés, azaz modernkorunk felnőttavatójának pillanatai éljük, lassítsunk kicsit és csodáljuk meg ezeket a kedves fiatalokat, akik eddig gyermekek voltak, de ma átlépnek egy fontos küszöböt: rálépnek a felnőtt élet kapujához vezető útra.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0012.JPG

öröm és büszkeség az igazgató asszony arcán, petróczki zoltánné képünk jobb szélén

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az igazgató Saint-Euxpéry gondolatit intézte a tanulókhoz, miszerint: „Nem valami sokáig mehet az orra után az ember.” A végzősök most azokat a pillanatokat élik, amikor mehetnek a saját orruk után, utat választhatnak maguknak és elindulhatnak az álmaik megvalósítása felé.

A köszöntők elhangzás után a 12.A és 12.B harminchét tanulója kapott szalagot, majd a diákok műsora következett, amelyben zenével, énekkel, versekkel és videó vetítéssel szórakoztatták a tanári kart és a vendégeket. Természetesen az osztályok keringője sem maradhatott ki a programból, de ezúttal egy külön meglepetés is készült: zárszóként a diákok a szüleiket és rokonaikat is felkérték, egy utolsó, felnőttéválás előtti táncra.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)