Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepi koncerttel idézték meg Erkel Ferenc szellemét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2016. november 08. 19:30
Ünnepi koncerttel idézték meg Erkel Ferenc szellemét
Schnöller Szabina és az Erkel Ferenc Vegyeskar lépett fel a gyulai városházán
November 7-e Erkel Ferenc születésének 206. évfordulója. Ez a nap nem csak a gyulaiaknak zenetörténeti jelentőségű ünnep, hanem az egész ország emlékezik a Himnusz zseniális megzenésítőjére. Gyula Város Önkormányzata és az Erkel Ferenc Társaság egy kitűnő koncerttel örvendeztette meg a jelenlévőket, akik a polgármesteri hivatal dísztermében a Kézfogások programsorozatot lezárandó találkozhattak az aradi delegációval, valamint meghívott budakeszi vendégekkel.
____Eredeti-GYHRCSD_024.JPG

Schnöller Szabina és az Erkel Ferenc Vegyeskar

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bakács Bernadett és Ohr Alajos

18 órától Bihari Mária köszöntő szavait hallhattuk, majd a delegációk ajándékátadása következett. Budakeszit Bakács Bernadett és Ohr Alajos alpolgármesterek képviselték, akik mind Arad alpolgármesterének, Bogdán Leventének, mind Gyula város polgármesterének, dr. Görgényi Ernőnek egy eszmei értékkel felruházott, hitelesített kéziratmásolatot adtak át, amelyen Nagysándor József aradi vértanú Budakeszin, 2014-ben előkerült levele volt látható díszkeretben. Az ajándék valóban különösen erős jelkép, hiszen mindhárom települést összeköti, ugyanis a vezérőrnagy Aradon halt meg, de Gyuláról vitték a vesztőhelyre, Budakeszi pedig nem mellesleg Erkel kedvenc pihenőhelye volt.

Az ajándékozási ceremónia után a jelenleg Svájcban élő, elismert operaénekesnő, Schnöller Szabina  ária- és dalestje vette kezdetét. A művésznő dekorativitását csak hangjának meggyőző ereje múlta felül. Az esten közreműködött az Erkel Ferenc Vegyeskar, amelyet Perlaki Attila karnagy vezényelt. A kórus a tehetséges karnagy irányítása alatt immár összeszokottan működő, profi társulattá vált, tökéletesen használta ki az akusztikát, és fülmelengetően hangzott a szívnek. Majd egy órán át segítettek a szürke hétköznapok világából – Erkel szellemének méltó megidézésével – egy isteni szférába emelkedni, amelyért csak köszönet illeti őket.

Sajnos Somogyváry Ákos, Erkel-leszármazott, az Erkel Ferenc Társaság elnöke nem tudott jelen lenni, de elküldte üdvözletét. Jelen volt viszont Köteles Géza, a Magyar Állami Operaház karmestere és korrepetitora, aki zongorán kísérte Schnöller Szabinát. Az Erkel Vegyeskart Rázga Áron kísérte ugyanezen a hangszeren. Az esten Fauré, Schumann, Delibes, Erkel, Mozart, Gounod, Kálmán Imre és Johann Strauss darabjai hangzottak el. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)