Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Birsalmából jó pálinka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2016. szeptember 18. 07:00
Birsalmából jó pálinka
A gyümölcs hamar elkezdett potyogni, de ne adjuk az enyészetnek, inkább szedjük le s fel!
____Eredeti-birsalma.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: backyardfruit.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! 

Szép nyárutónk van. Sajnos a csapadék kevés. Harminc centi mélyen a talaj igen száraz. A beteleltetéshez a növényeinknek több csapadékra, vízre van szükségük. Lehetőségeink szerint próbálkozzunk öntözéssel!

A másod-, harmadvetést még megpróbálhatjuk, hiszen a hónapos retek, a cékla, a borsó kis szerencsével, öntözés mellett még beérik, örömünket szolgálandó.

Aki meg akarja védeni a bukszusokat, annak szinte hetente kell permeteznie, és mindig változtatnia kell a hatóanyagokat. A nagyobb adag nedvesítőszer tapasztalatom szerint mélyebb behatolást és hosszabb védettségi időszakot sejtet. Talán a biológiai védelem is kialakul. Láttam verebet, amint a hernyót levadászta, és a kisebb hernyókból a darazsak is cipeltek egy-két darabot. Ha ezek a bukszus méreganyagától nem pusztulnak el, akkor talán megoldást jelenthetnek erre a súlyos gondra.

A birsalmát szedjük vagy ne szedjük? – kérdezhetjük. Sajnos igen hamar elkezdett potyogni (talán a szárazság miatt), de ne adjuk az enyészetnek, inkább szedjük le s fel. Nagyon jól utóérik, és a későbbiekben is folyamatos lehet a felhasználása. Legfontosabb, hogy igen finom pálinkát lehet belőle teremteni! Jó a birsalmalekvár is, nagyon finom, a tovább főzött birsalmasajtról (Hitler-szalonna) nem is beszélve. A főzést idős nénikék receptjei, tanácsai alapján bárki elvégezheti.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)