Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nem csak a húszéveseké a világ!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • KULTÚRA • 2016. július 04. 13:30
Nem csak a húszéveseké a világ!
Gyula adott otthont a VIII. Országos Szenior Táncversenynek
Népviseletbe és számos egyéb különös fellépő ruhába öltözött szépkorúak lepték el július 2-án az Erkel Ferenc Művelődési Központot, ahol 9 órától egészen délutánig társas- és néptánc, szving, kánkán, sztep, de még törzsi tánc is szerepelt a VIII. Országos Szenior Táncverseny műsorán. Az egész napos, jó hangulatban telt eseményen a fellépők és a zsúfolásig telt nézőtér valamennyi tagja egyaránt győztesnek érezhette magát.
____Eredeti-GYHRCSD_29.JPG

Szeniortáncverseny a gyulai művelődési kötpontban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az országban működő szenior táncos csoportok bemutatkozására, tudásuk összemérésére és a hagyományápolására egyaránt lehetőséget biztosító táncversenyek kiemelt szándékai közé tartozik az is, hogy az ilyen alkalmakkor bemutatott produkciókkal a táncosok a közönség számára is kedvet teremtsenek a mozgáshoz, a felnőttkori tánctanuláshoz és az önfeledt szórakozáshoz.

Szrenka Pálné

– Ez a rendezvény is bizonyítja a tánc összetartó erejét, és azt, hogy a nyugdíjas társadalom aktív a mindennapokban, jelentősen kiveszi részét mások szórakoztatásában, a mostani versenyzők pedig bizonyítják, hogy tanulni, alkotni, értéket teremteni és azt másoknak átadni soha nem késő. Egyáltalán nem könnyű kiállni a színpadra, kemény felkészülés és gyakorlás előzi meg a sikert – mondta köszöntőjében Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesület Szövetségének elnöke, arra buzdítva a közönséget, hogy valamennyi versenyzőt nagy tapssal biztassák, az előadott produkciókat pedig olyan szeretettel fogadják, mint ahogy azt a fellépők nekik előadják.

Kónya István 

Az ünnepélyes megnyitón szintén köszöntőt mondó Kónya István alpolgármester arról beszélt, hogy a tavalyi táncversenynek az épület felújítása miatt nem tudtak helyet biztosítani, de most annál nagyobb örömmel teszik, hiszen a táncnak – mint ahogyan a kultúra minden szegmensének – a városban helye van. – Nagyon optimista vagyok, ezért remélem, hogy 30 év múlva ugyanitt újra találkozunk, és a mostani táncos lábú nyugdíjasok akkor is meg tudják mutatni a fiatalabb nemzedéknek, hogy nem csak a húszéveseké a világ.

Erre a gondolatra csatlakozva lépett mikrofon elé Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke is, aki a 25 év múlva bekövetkező találkozásnak is nagyon örülne. Az alelnök köszöntőjében annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a nyugdíjas évek is aktívan teljenek, és hogy minél inkább járjanak közösségekbe és szőjenek barátságokat.

Semmelweis Ferenc

– Az ilyen alkalmak lehetőséget és kellő impulzusokat adnak arra, hogy idős korban is lehet és nem szégyellni való, ha az ember megmutatja, hogy még mire képes – ezt már Semmelweis Ferenc, a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnöke mondta, aki szintén köszöntötte és kellemes kikapcsolódásra ösztönözte a jelenlévőket.

A rendezvény műsorvezetőjeként helyt álló Komlósi Kata, a Jókai Színház művésznője még felolvasta Csonka György házigazda erre az alkalomra írt versét, majd a versenyzőket szólította sorra a színpadra.

A Nyugdíjasok Békés Megyei Szövetsége által szervezett táncversenyre a megyéből Vésztőről, Szeghalomról, Bélmegyerről, Békésről és természetesen Békéscsabáról, Sarkadról és Gyuláról is érkeztek versenyzők, de az ország szinte minden térségéből is bemutatkoztak a tánccsoportok. A több mint 60 színpadra állított produkció tagjai Budapestről, Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról, Szegedről, Kabáról, Sárándról, Tiszaszentimréről, Mikepércsről, Csengerről, Berettyóújfaluból jött megmutatni tudását, de Szepetnek, Sáránd, Gyöngyöshalász, Gyöngyös, Ráckeresztúr, Hajdúszoboszló, Hosszúpályi, Abasár, Isaszeg, Hajdúdorog és Ostoros táncosai is színpadra léptek Gyulán.

A bemutatott produkciók közt a különféle csárdások, rác, szatmári és magyarbődi néptánc mellett angol és bécsi keringő, palotás, görög és spanyol tánc, szving, tengerész tánc, csacsacsa, polka, tangó, rock&roll, funky, kánkán, tiroli tánc, sztep, country is szerepelt, de olyan különlegességek is műsorra kerültek, mint a legyezőfátylas tánc, a háremőrök tánca vagy épp a rendőrnőé, de még egy núbiai és egy látványos törzsi tánc is szórakoztatta a nagyérdeműt.

A műfaji sokféleség láttán a Felczán Béla által elnökölt, Szatmári Sándor és Hajas Tibor táncpedagógusokból álló háromtagú zsűri is igen nehéz helyzetbe került, így a szakmai értékelést követően a versenyzők csak kategóriák nélküli különdíjakban részesültek, és az eseménydús nap végén valamennyi fellépő emléklappal és szép élményekkel gazdagodva, győztesként térhetett haza.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)