Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Július első napján kezdődik a XVII. Körös-völgyi Sokadalom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2016. június 28. 13:20
Július első napján kezdődik a XVII. Körös-völgyi Sokadalom
A szervezők idén meseországot varázsolnak a gyulai várkertbe
A hétvégén induló XVII. Körös-völgyi Sokadalom kapcsán tartott sajtótájékoztatót június 28-án délelőtt dr. Görgényi Ernő polgármester, Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és Savolt Zoltán, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnökségi tagja. Az eseményen a pénteken kezdődő, háromnapos gyulai fesztivál részletes programját is ismertették, amiből kiderült: a szervezők idén mesemondókkal, énekesekkel, népzenészekkel, táncosokkal, gólyalábas komédiásokkal és főzőversennyel várják majd a sokadalom látogatóit.
____Eredeti-alap.jpg

sajtótájékoztató a rondella teraszon

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Az eseményen elsőként dr. Görgényi Ernő polgármester kért szót, aki a gyulai nyár egyik legszebb és legértékesebb rendezvényének nevezte a hétvégén induló fesztivált, majd kiemelte: a mostani egy különleges rendezvény.

– A millenium évében sok megyében indult el népművészeti kiállítás és programsorozat, amelynek célja volt, hogy megmutassa az igazi népművészeti értékeket, a magyar kultúra csak tiszta forrásból táplálkozó értékeit. A legtöbb helyen ez a kezdeményezés elhalt, ám Gyulán a mai napig él és virul – emelte ki a polgármester.

A városvezető fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy nem jöhet az eseményre árusítóként sem bárki, csak azok a minősített népművészeti alkotók, akiket a szervező egyesület megfelelő minőségűnek talál ahhoz, hogy segítsék a rendezvény célját: az újabb nemzedékeknek átörökíteni azt a tudást és azt a kultúrát, amelyből a magyarság táplálkozik.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke hozzátette: a rendezvény talán azért élhette meg tizenhetedik születésnapját, mert a szervezők és a támogatók a kezdetektől fogva összefogással és egyetértésben szervezik meg azt. – Idén több mint 150 alkotó érkezik majd árulni zsűrizett termékeit, ez országos szinten is a legmagasabb számok között van, más fesztiválok résztvevőivel összehasonlítva – emelte ki a szervezők egyike.

A sajtótájékoztatón kiderült: az idei év kiemelt témája a játék, amivel az ötletgazdák a gyermeknek szeretnének kedveskedni. A kicsik és nagyok népi sporteszközökkel játszhatnak majd. A szervezők meseországot varázsolnak a várkertbe, amiben akadálypálya és labirintus várja majd a kihívásokat kedvelő apróságokat és szüleiket.

Pál Miklósné azt is hozzátette, hogy az fesztivál részeként tizedik alkalommal megrendezett Országos Gyermektánc Fesztiválra, szombaton 160 gyermek érkezik, akik táncházzal és gálaműsorral várják a nézőket.

Savolt Zoltán, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnökségi tagja a részletes programot ismertette, így kiderülhetett, hogy már az első naptól helyi, valamint határon túli néptáncosok, népzenészek, mesemondók várják majd a látogatókat, akik mellett bábcsoport, gólyalábas komédiások is bemutatkoznak. A fesztivál gasztronómiai versenyén a legjobb pogácsát és készítőjét is díjazzák, emellett főzőversennyel és vándorkomédiás műsorral is készülnek a szervezők. Az esemény részletes programja az alábbi linken érhető el: http://www.visitgyula.com/gyulai-programok/xvii-koros-volgyi-sokadalom?kezd=2016-07-02.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)