Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - XXI. QKARTOUR – A Bánság szépségei és romjai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • MAGAZIN • 2016. május 20. 09:00
XXI. QKARTOUR – A Bánság szépségei és romjai
Kukár István ezúttal a Kárpát-medence délkeleti részére vezette a gyulai csapatot
A QKARTOUR már tradíció. Ezt bizonyítja, hogy immáron 21. alkalommal indult el pünkösd hétvégéjén Kukár István által verbuvált csapat, hogy pár napra elfeledje az Alföld horizontját, és elruccanjon a Kárpát-medence egy újabb szegletébe. A gyulai képzőművész-tanár évről évre gondoskodik arról, hogy a hosszú hétvégét alaposan kihasználják a résztvevők, és belepillantsanak a többnyire hegyekkel tarkított tájak szépségeibe, kultúrájába és kulináris szokásaiba. A sűrű program – megfűszerezve jó adag spontaneitással – pedig rendre kisebb-nagyobb kalandokkal is megajándékozza a társaságot. A QKARTOUR ezúttal a Bánságba tartott.
____Eredeti-GYHRCSD_022.jpg

A túra egyik állomása 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A szombat kora reggeli indulás olajozottan zajlott: a dízelüzemű busz lendületét csak a sosem elévülő „schengeni határátkelés” törte meg. A csaknem fél órára visszatartott busz felbőszült bikaként vágtatott a Partiumban, hogy legközelebb a bánsági Karánsebesen fújja ki magát. Addig a banda megtekinthette a belvárost, a Sebesen átívelő híd patináját, és a világon egyedülálló, csúfoskodó, földfeletti girbegurba gázcsöveket.

A következő állomás Herkulesfürdő volt. Az egykoron szebb napokat látott cserna-völgyi település barokk palotái ma már csak a Monarchia egyik leghíresebb fürdővárosának mementójaként állnak. És romlanak. Két nagyobb csoportra oszlott a csapat, ám a hirtelen eleredő zuhárénak köszönhetően a hegyet meghódítók is csaknem annyira eláztak, mint a fürdőzők. Míg az utóbbiak pihentek, a kirándulók szép látnivalókkal gazdagodtak, no meg bőrükön tapasztalhatták meg, mennyire csúszik egy hegy sárosan. A szálláson nyirkos, szinte télies este és nem utolsósorban meleg vacsora fogadta a vendégeket.

Pünkösd első napján utunk az Al-Duna, és a partján fekvő Orsova felé tartott. Bár ez a település már nem ugyanaz a régmúlt időkre visszatekintő város, ahol Szemere Bertalan a XIX. század derekán elrejtette a magyar Szent Koronát: sajnos, a történelmi helyszínt a Vaskapu I. vízerőmű megépülése miatt 1970-ben elárasztották, és tőle északra húzták föl a mai Orsovát, amelynek omladozó vasbeton objektumai nem sokat árultak el nagy múltú elődjéről. Hajóra szállt a csapat, és rövidesen a Kazán-szorosban találta magát. Először a római hódításoknak emléket állító Traianus tábláját pillanthattuk meg, majd vegyes érzelmekkel haladtunk el Európa legnagyobb kőbe faragott szobra, Decebal dák uralkodó 55 méter magas portréja előtt. A Duna mélysége itt akár 120 méter is lehet.

A dokkolás után a Bigér-vízesés felé robogott a busz. Az Anina-hegységben található látványosság a mohaborította tufalépcsőin nyolc méterről lezúduló megszámlálhatatlan vízsugara miatt kapta nemzetközi hírnevét. A banda az estig tartó programoktól és utazástól nem fáradt el annyira, így vacsora után nem átallott muzsikálással, poharazgató tereferével búcsúzni a héttől.

Hétfőn vendégriasztó, hűvös-szeles reggel indította útnak a brigádot. Hazafelé útba esett a „Kis Bécsnek” is nevezett Temesvár. A városnézés a Losonczy-térről, az alacsony tornyokkal épült dómtól indult, az Opera-téren át és az ortodox katedrális mellett egészen a Ceaușescu-diktatúrát megdöntő forradalom kirobbanásának helyszínéig tartott. A temesvári kirándulás stílusosan zárult: egy múlt század eleji, szecessziós enteriőrű étteremben csorbalevessel enyhítette éhségét a sétától megéhezett társaság.

Hazafelé Kukár István köszönetet mondott a hétvége minden segítőjének, többek között a Teremtőnek, hiszen csodával határos módon, az általános rossz idő ellenére a csapat szabadtéri programjainak nagy részét elkerülte az eső. Bár a jövő évi kirándulás úti céljáról még nem esett szó, a Kukár-házaspár kiötölt egy fotókiállítást, amely a QKARTOUR több mint két évtizede alatt készült fényképekből válogat majd egy tárlatravalót a nagyközönségnek.

 

____Eredeti-GYHRCSD_055.JPG

A csapat

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)