Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Soha ne pánikoljunk, kérjünk segítséget, ha baj van!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • K. M. • MAGAZIN • 2016. április 28. 16:30
Soha ne pánikoljunk, kérjünk segítséget, ha baj van!
Mini akadémia néven szemléletformáló életmódprogram indult a Gyulai kistérségben
Kismamák, anyukák, nagyszülők és egy bátor apuka is részt vett szerda délután az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett Mini akadémián, ahol ezúttal dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus főorvos az újszülött- és csecsemő-újraélesztésről, Merx Henrietta okleveles egyetemi ápoló a csecsemő otthoni ápolásáról és a mindennapi teendőkről tartott interaktív előadást.
____Eredeti-GYHRCSD_016.JPG

Dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab azt mutatta be a szülőknek, hogyan élesszék újra gyermeküket, ha baj van

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Amikor még nincs baj, mindenki tudja mit kell tenni. Amikor viszont baj van, akkor már pánikolunk, s még a mentők telefonszámát is elfelejtjük, ezért a legcélszerűbb, ha azoknak a számát minél hamarabb elmentjük a telefonunkba – hangzott el az előadáson.

A mintegy 20 résztvevő érdeklődve figyelte a gyermekgyógyász pontos, precíz és pontról pontra bemutatott újráélesztési technikáját, amit ajánlott mindenkinek ismerni, mert bármikor megtörténhet, hogy valaki mellettünk lesz rosszul az utcán.

Amikor hazaengednek a kórházból egy csecsemőt, mindig elmondják, hogy mit és hogyan kell velük bánni, viszont azt soha, hogy mit nem szabad velük csinálni, ha baj van. Legfontosabb, hogy nem szabad pánikba esni, hideg levegőre kivinni, rázni vagy fejjel lefele lógatni. Ha egy csecsemő rosszul van, már a percek, másodpercek is sokat számítanak, ezért érdemes egy légzésfigyelő monitort beszerezni, ami akkor riaszt, amikor leáll a gyerek légzése. Megtörténhet, hogy néha tévesen riaszt, de mindig meg kell győződni arról, hogy a gyerek jól van. Amikor megtörténik a baj, akkor nagyon hamar kell cselekedni, entőt hívni és az általa bemutatott újraélesztési technikát alkalmazni, mert amíg nem érkeznek meg a mentősök, addig a szülő a gyerek orvosa.

Merx Henreitta, a Békés Megyei Központi Kórház újszülöttrészlegének ápolója az újszülött gondozásának mindennapjairól beszélt, arról, hogy mi történjen akkor, amikor hazaviszik az újszülöttet. A legelső kérdés mindig az, hogy miben vigyék haza. Erre azt szokta mondani, hogy olyan hordozóba, ami becsatolható az autóba. Fontos még, hogy milyen legyen az újszülött otthoni környezete, hol aludjon a gyerek, hány fok legyen a szobában, mit szerezzünk be a gyerek számára, hogyan fürdessük, gondozzuk, szoptassuk, öltöztessük a csecsemőt, és mit tegyünk, ha háziállat is van a házban. Elmondása szerint soha nem szabad a gyereket és az állatot felügyelet nélkül hagyni.

Az előadások közben és után nagyon sok kérdés merült fel a hallgatókban, amikre mindkét előadó készségesen válaszolt. Dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab elmondta, a jövő hónapban sorra kerülő előadás témája az allergia lesz, amire szintén mindenkit szeretettel vár.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)