Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tavaszi színt hoz hétköznapjainkba a gyulai művház

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. április 14. 14:40
Tavaszi színt hoz hétköznapjainkba a gyulai művház
Katona Katalin ügyvezető igazgató asszonnyal beszélgettünk

Könnyűzenei koncert, színházi előadás, táncház, egészségügyi előadás és számos szabadtéri rendezvény is lesz Gyulán az elkövetkező időszakban az Erkel Ferenc Művelődési Központ szervezésében. A művház gazdag programkínálatáról, terveiről Katona Katalin ügyvezető igazgató asszony tájékoztatta lapunkat.

Katona Katalin 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Indul a tavasz, mi is újjáéledünk. Programkínálatunk továbbviszi, megsokszorozza azt a színgazdagságot, amit a természet hoz el ilyenkor számunkra – mondta lapunknak Katona Katalin. Az Erkel Ferenc Kulturális Központ ügyvezető igazgatója úgy véli, már a március végi Festival d’Italiano is lendületet biztosított további munkájukhoz. A 43. Országos Olasz Nyelvű Kulturális Vetélkedőn ugyanis közel ötszáz tanuló vett részt, ők az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek Gyulára. A diákok nem csupán versenyezni jöttek, hanem kihasználták az alkalmat, és a település nevezetességeit is megnézték. Az esemény így a turizmus tekintetében is pozitívumként könyvelhető el.

Eredményesnek bizonyult az Operakommandó fellépése is. A Filharmónia Magyarország Nkft.-vel és a Magyar Állami Operaházzal közösen szervezett találkozókon Békés megye tanulói a komolyzenei világ egyik legsajátosabb, legkevésbé elérhető műfajába kaphattak betekintést. A kezdeményezésnek lesz folytatása, hangsúlyozta Katona Katalin.

Az ügyvezető asszony szerint szenzációs volt a Kultúr Café Klub keretében megvalósult Pál utcai fiúk koncert is, amelynek előzenekaraként a Pernahajder Campbell szórakoztatta a hallgatóságot. Kiemelte, a táncházak is folytatódtak, rendesen megmozgatták a gyulaiakat, ezért mindenképp köszönettel tartozik a Rozsdamaró Zenekarnak, a táncpedagógusoknak és a hagyományápoló esteket támogató Nemzeti Kulturális Alapnak. Legközelebb május 5-én húzzák majd a talpalávalót a népzenészek.

 

május 5-én is lesz táncház 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A művházasok természetesen a húsvéti ünnepkörre is felkészültek. Április 15-én, szombat délután 4 órától családi összejövetelre várják az érdeklődőket a kultúrházba. A Hahota Gyermekszínház A piros tojás legendáját mutatja be, a Bábika Játszóház pedig a tojásfestés rejtelmeibe, illetve egyéb húsvéti hagyományok fortélyaiba fogja beleavatni a megjelenteket.

Szintén szombaton tartják a Nosztalgia Művház Disco II.-t. A partira 100 forint a beugró, és este nyolckor kezdődik a Vigadóban.

Április 20-án 10 és 14.45 óra között a Turay Ida Színházat látják vendégül. A gyermekbérlet negyedik előadása a Csingiling című varázslatos tündérmese, amelyet Nyírő Bea állított színpadra.

Sokat ígérő az április 21-re tervezett Tavaszi varázs is. A Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar este 7 órakor kezdődő hangversenyén Smetana-, Orff-, Vivaldi-, Bach- és Jenkins-művek is felcsendülnek. Az énekeseket Perlaki Attila vezényli, a zongorakíséretről Gál Csaba és Rázga Áron gondoskodik. Belépőjegyek elővételben 1400 forintért válthatók, a helyszínen 300 forinttal többe kerülnek.

Ugyanaznap vacsorával és polgármesteri köszöntővel egybekötött Ifjúsági Bált is rendeznek délután fél hattól hajnali kettőig a Vigadóban. A zenei aláfestést a Pernahajder Campbell és DJ Kolozsi Roland szolgáltatja. A mulatságon az vehet részt, aki jegyet vált, és alkalomhoz illő viseletben jelenik meg.

Április 24-én a Dumaszínház érkezik ismét Gyulára. Este 7 órától Aranyosi Péter Négybetűs szavak című önálló estjén a „Provincián” nevelkedett borsodi ember történetét adja elő.

Egy idős képíró vallomásaiba április 27-én délután 5 órától lehet elmélyülni a művelődési központ földszinti galériájában. Ekkor nyílik meg László Ákos grafikusművész Vonalak, versek, variációk… című egyéni kiállítása, amely május 30-ig lesz megtekinthető. A belépés ingyenes.

 

A Gyulai Virágok Fesztiváljára idén is sok részvevőt várnak

Fotó: Gyulai Hírlap 

A májusi programok közül Katona Katalin elsőként a várkerti Városi Majálist ajánlja a gyulaiak figyelmébe, másodikát illetően pedig Koncz Zsuzsa Vadvilág című lemezbemutató koncertjére hívná fel a figyelmet. Az eseményre este 7 órára várják a zenekedvelőket a nagyterembe.

Tizenegyedikén este 7 órakor újabb színházi élményt kínálnak, ezúttal egy bérleten kívüli előadásra invitálják a nagyérdeműt. A szív hídjai főszerepeit Udvaros Dorottya, László Zsolt, Szamosi Zsófia és Chován Gábor játssza, a darabot Novák Eszter rendezte.

Visszatérő vendége a kulturális központnak dr. Bagdy Emőke pszichológus is, aki május 12-én este 6 órától Ami nem öl meg, az megerősít. Krízis, megküzdés, poszttraumás fejlődés címmel értekezik a nagyteremben. Előadására elővételben és a helyszínen lehet jegyet vásárolni.

Minden bizonnyal tömegeket mozgat majd meg és csábít a fürdővárosba a május 12–14. között zajló Gyulai Virágok Fesztiválja, amelynek ebben az évben a Göndöcs-kert és környéke lesz a helyszíne. Itt építik fel az Ízek, illatok utcáját, és itt fog közönség elé lépni Szabó Eszter, a Kiss Kata Zenekar, Hevesi Tamás és még sokan mások. A rendezvényt tűzijáték zárja.

További jó hír, hogy Janza Kata, Szinetár Dóra, Feke Pál, Egyházi Géza és a Főnix Zenekar is eljön májusban Gyulára. Ők mindnyájan a Kultúr Café Klub meghívottjai. Május 20-án Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékestjén találkozhat velük a közönség a művelődési házban.

Az Erkel-bérlet ötödik előadását, Topolcsányi LauraBerkes Gábor A férfiak a fejükre estek! című zenés vígjátékát május 23-án este 7 órától mutatja be Szulák Andrea / Sztárek Andrea, Détár Enikő, Keresztes Ildikó / Xantus Barbara, Nyírő Bea, Seprenyi László, Topolcsányi Laura, Szántó Szandra, Germán Lívia, Bódi Barbara, Győri Péter és Bácsatyai Gergely. A sokszereplős mű rendezője Sztárek Andrea, díszlet- és jelmeztervezője Darvasi Ilona, zenei vezetője Berkes Gábor.

A májusi programkavalkádot 28-án délután 4 órakor a gyermeknapi mókázás zárja a Göndöcs-kertben.

 

A májusi programkavalkádot gyermeknapi mókázás és tortakóstolás zárja

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Katona Katalin aláhúzta, az elkövetkező időszakban szokásszerűen a szabadtéri rendezvények kerülnek előtérbe Gyulán, ez viszont nem azt jelenti, hogy a klubélet szünetel.

– A gyulaiak eddig mindig megtalálták a hozzánk vezető utat, klubtevékenységeink iránt évszaktól függetlenül nagy az érdeklődés. Folyamatos jelenlétükkel, visszatérésükkel azt igazolják, hogy munkánkkal mi valóban a közösséget szolgáljuk, amelynek elvárásai felé továbbra is igyekszünk nyitottak maradni. Eredményeink a vártnál sokkal jobbak, ezért köszönöm mindenkinek, a kollégáimnak, a fenntartóinknak és a célközönségünknek egyaránt – összegezte tapasztalatait Katona Katalin, az Erkel Ferenc Művelődési Központ ügyvezető igazgatója. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)