Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán mérték össze tudásukat a legjobb helyesírók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. HÍREK • 2016. február 27. 17:00
Gyulán mérték össze tudásukat a legjobb helyesírók
Idén is megtartották az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét
Több mint húsz éve rendeznek már helyesírási versenyt a gyulai Erkel Ferenc gimnázium szervezésében, és idén is megtartották az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét február 25-én és 26-án. A megyei fordulókon továbbjutott diákok itt mérték össze tudásukat, és a szombati díjátadón kiderült, kik a kategóriák legjobbjai, valamint hogy kié lett az idei Implom-díj.
____Eredeti-GYHRCSD_015.JPG

Képünk a VERSENY MEGNYITÓJÁN, a gyulai városháza dísztermében készült

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A versenyen külön díjazták a gimnáziumok, a szakiskolák és a szakközépiskolák tanulóit, és külön kategóriát kaptak a határon túli diákok és mindannyiuk közül a legjobb teszteredménnyel záró, egyetlen fődíjas: az Implom-díjas tanuló.

Az kétnapos esemény első reggele a köszöntőkkel indult, a gyulai városháza dísztermében Kónya István alpolgármester üdvözölte a megjelenteket.  – Példaképek lehettek a kortársaitok előtt, mert egy olyan nemes képesség birtokában vagytok, amire büszkék kell, hogy legyetek – kezdett bele beszédébe  az alpolgármester.

Az eseményen Kónya István mondott köszöntőt 

– Fontos az a küldetés, amit ma véghezvisztek, mert megmutathatjátok kortársaitoknak, hogy mennyire fontos a magyar nyelv ápolása. Az anyanyelv szeretete mindig legyen az első helyen az életetekben, és mutassátok meg, hogy nyelvünk ritka, egyedi és megismételhetetlen kincs. Ahogy a stílus, úgy a helyesírás is maga az ember – tette hozzá Kónya István.

Az esemény hagyományai szerint, a megnyitón minden évben átadott Implom-díjat idén dr. Tóth Etelka tanárnőnek ítélte a zsűri, aki az elhangzottak szerint a magyar helyesírás ügyének szolgálatáért kapta az elsimerést. Dr. Tóth Etelka főiskolai docens számos magyar helyesírásról szóló kiadvány társszerzője és szerkesztője volt és 1988 óta megjelenő publikációval a döntnökök szerint kiérdemelten lett az idei díjazott.

A verseny programja  ezek után a tollbamondással és a feladatlapok kitöltésével folytatódott a több mint 100 versenyző diák számára, akik a nap hátralevő részében már városnézésen és ismerkedési esten pihenhették ki a nap fáradalmait.

Az eseményt szakmai programokkal is kiegészítették a szervezők, azokon többek között  prof. em. dr. Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója adott elő Az internet a jövő sodrása címmel, de az intézmény vezető tanácsosa, Maleczki József Tamás is jelen volt, ő a vonatkozó névmási kötőszók használatának néhány kérdését tette egyértelműbbé az érdeklődők számára.

A második nap reggelén a gyulai zeneiskolában adták át a képzeletbeli dobogóra felkerült versenyzők és felkészítő tanáraik díjait, aki könyvjutalmat, ajándékcsomagot és az első helyezettek tabletet is átvehettek a szervezőktől.

 

Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének idei díjazottjai: 

Gimnázium:

1. Vas Barnabás – Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest (felkészítő: Szabó Pap Edit)

2. Samulka Patrícia – Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium (felkészítő: Martinovszkyné Kondrák Margit)

3. Kovács Írisz – Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, Győr (felkészítő: Csizmadia Gertrúd)

Szakközépiskola:

1. Saufert Eszter – Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Eger (felkészítő: dr. Szabó Zsuzsanna)

2. Munkácsi Kincső – Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium (felkészítő: Jakus László)

3. Gombos Réka – SZOSZSZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola, Szombathely (felkészítő: Kónya Nóra)

Szakiskola:

1. Bazsik Szilvia – Wattay Szakközép- és Szakiskola, Kiskőrös (felkészítő: Soós Andrea Ildikó)

2. Farkas Nikolett – Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakképző Iskola (felkészítő: Tóth Vera)

3. Antal Gergő – Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László Szakközépiskolája és Szakiskolája  (felkészítő: Széllné Király Mária)

Határon túliak:

1. Walcz Beatrix – Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy (felkészítő: Dobra Judit)

2. Barta Leila – Salánki Mikes Kelemen Középiskola (felkészítő: Sarkadi Katalin)

3. Nagy Beatrix – Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (felkészítő: Szabó Éva)

Implom József-díjas:

Vas Barnabás Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest  

Szabó Pap Edit Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)