Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Körkörös antológia gyulai írókkal

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szávai Krisztina • KULTÚRA • 2009. november 30. 15:15
Körkörös antológia gyulai írókkal
Elek Tibor: Békés megyében magas számban hoznak létre színvonalas alkotásokat az írók
dr. Elek Tibor. Fotó: Gyulai Hírlap Online

Tizedik születésnapja alkalmából a Körös Irodalmi Társaság reprezentatív antológiát jelentetett meg Körkörös címmel. A jubileumi kiadványban a társaság 33 alkotó tagjának verseit, novelláit, esszéit olvashatjuk, s a szerzők, alkotásaikon túl rövid életrajzukkal, portréfotójukkal is bemutatkoznak. Kiss László és Szabó Tibor Benjámin, a Bárka szerkesztői válogatták, szerkesztették kötetbe a szerzők által felkínált művek közül a legjobbakat, ám az antológia nemcsak szórakoztató, elgondolkodtató, élvezetes, szívderítő és messze még a vége a sornak olvasmány lett, hanem szép könyv is; melyben a szövegek között a Békéstáji Művészeti Társaság tagjainak alkotásai láthatók. A képzőművészeti alkotásokat a társaság elnöke, Lonovics László válogatta, aki a Körkörös borítótervének elkészítője is. 

Az 1999-ben megalakult Körös Irodalmi Társaság Békés megyei írókat és irodalombarátokat egyaránt magába tömörítő civil egyesület, szakmai s társadalmi irányvonalat egyszerre képviselve, hiszen tagjai sorában a megyei írók többsége mellett tanárok, könyvtárosok, diákok, vagyis az olvasók is ott vannak. – Társaságunk célja az értéket hordozó kortárs magyar irodalom iránti igény felkeltése és megtartása, a megyei irodalmi élet szervezése, az itt megalkotott művek népszerűsítése, bekapcsolása a magyar irodalom vérkeringésébe – foglalja össze a kötet előszavában a társaság elnöke, dr. Elek Tibor irodalomtörténész, akivel a jubileum kapcsán az antológia megszületéséről, a társaság tízesztendőnyi működéséről, megyénk irodalmi életéről beszélgettünk.

– Az elmúlt 10 évben közel kétszáz rangos irodalmi programot, találkozót, könyvbemutatót bonyolítottunk le, mellyel igyekeztünk Békés megye irodalmi életét föllendíteni és bekapcsolni az egyetemes magyar irodalmi áramkörökbe – mondta el dr. Elek Tibor. – Programjaink iránt az elmúlt években egyre nagyobb az érdeklődés, ami a társaság működése mellett a megyei, elsősorban kulturális intézményeknek is köszönhető, amelyekkel a kezdetektől fogva igyekeztünk együttműködni, tevékenységünket összekapcsolni. Első pillanattól a Bárka szerkesztőségével összefogva, a 2000-es évek elejétől egészen az elmúlt esztendőig a Békés Megyei Könyvtár, az utóbbi másfél évben pedig a Békés Megyei Jókai Színház segítségével bonyolítottuk le programjainkat. Korábban a könyvtár, jelenleg pedig a színház otthont is ad társaságunknak.

A társaság programjainak jelentős részét országos pályázati forrásokból valósította meg, s az irodalom több tucatnyi hazai és határon túli jeles alkotóját hívta meg Békés megyébe. Ugyanakkor a megyei alkotók budapesti és határon túli bemutatkozását is igyekszik megtámogatni. A társaság részt vesz Békéscsabán a tavaszi fesztivál és az ünnepi könyvhét programsorozatának megszervezésében, Gyulán is segít az irodalmi programok létrehozásában és lebonyolításában, és háromszor írt ki irodalmi pályázatot Békés megyei alkotók számára. A megyei könyvtárral közösen két könyvsorozatot is jegyez a társaság, a ma már könyvritkaságnak számító, megyei alkotók munkáit bemutató Művelődéstörténeti kiskönyvtár, illetve Körös könyvtár sorozatok kötetei a 2000-es évek elején kerültek kiadásra.

– Olyan állandó, az évek alatt hagyománnyá váló programjaink is vannak, emelte ki dr. Elek Tibor, mint a Könyvhétzáró Irodalmi Délután Békéscsabán, a szlovák tájház udvarán, vagy a Karácsonyi Felolvasó Est. Az irodalmi délutánon osztjuk ki a Körösök Gyöngye Díjat, az elmúlt év legszínvonalasabb irodalmi publikációja szerzőjének, amit az idei, jubileumi esztendőben Pánics Ferencnek, fiatalon elhunyt írótársunknak ítéltük oda. A reprezentatív antológia kiadása mellett, folytatta az elnök, színvonalas programsorozattal is ünnepeltük társaságunk  kerek évfordulóját, melynek keretében, többek között, elsöprő sikerrel mutattuk be a Hasítás című rockantológiát, számos jeles íróvendégünk volt, köztük például Závada Pál és a 80 éves Kányádi Sándor, székelyudvarhelyi íródelegációnak teremtettünk bemutatkozási lehetőséget, Folyóvizeink címmel novellapályázatot hirdettünk, hozzájárultunk a Gyulai Várszínház Irodalmi Humor Fesztiváljának megrendezéséhez, s kapcsolódva a Jókai Színház idei évadához kárpátaljai és szlovákiai magyar írókat láttunk vendégül, egy-egy beszélgetős irodalmi estre.

A társaság alkotóinak munkásságát bemutató antológia kiadásáról egy esztendővel ezelőtt döntött a tagság, és sikerült komoly támogatókat megnyerniük e vállalkozáshoz.  Békés Megye Önkormányzata a civil szervezetek számára tavaly meghirdetett pályázata keretében támogatásra méltónak találta a társaság kiadványát. Benyújtott pályázatában a Körös Irodalmi Társaság nemcsak az antológia létrehozását és kiadását vállalta, hanem az elkészült könyv bemutatását is a megye nagyobb városaiban, elsősorban ott, ahol alkotó tagjai élnek. A kötet megjelenését és a bemutató esteket a megyei önkormányzat mellett a budapesti Septox Kft. is támogatta. 

A kötetnek nincs egységes arculata, hangsúlyozta a társaság elnöke, nem követ semmilyen irányvonalat, ahány szerző található benne, annyi stílus, téma s természetesen színvonal mutatkozik meg benne. Tagjaink között tehetséges, de még kevéssé ismert fiatalok éppúgy vannak, mint a megyében ismert és elismert írók, költők. Ugyanakkor országosan, sőt a határainkon túl is ismert, professzionális alkotók művei is gazdagítják a kötetet. Békés megyében az elmúlt 25-30 évben nem született hasonló, a megye íróit bemutató reprezentatív válogatás, s ha nem is teljes körű, hiszen nem minden Békés megyei alkotó tagja társaságunknak, mégis bizonyítéka annak, hogy Békés azon kevés megyék közé tartozik az országban, ahol magas számban hoznak létre színvonalas alkotásokat írók – zárta gondolatait dr. Elek Tibor.

Városunkban a Körkörös antológiát november 30-án, a Gyulai Várszínház kamaratermében, az Elek Tibor vezette irodalmi esten mutatják be a kötet gyulai alkotói, Becsy András, dr. Erdész Ádám, Fodor György, Kiss Ottó, Kiss László, Szabó Tibor Benjámin, Szabó László és Szávai Krisztina. Az esten közreműködik a gyulai Percek kérdése zenekar.                  

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)