Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három esztendeje hunyt el az Erkel-kutató, Gyula város kiváló polgára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2015. szeptember 19. 14:00
Három esztendeje hunyt el az Erkel-kutató, Gyula város kiváló polgára
D. Nagy Andrásra emlékezett a család és a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Erkel Ferenc Zenei Klubja
D. Nagy András Erkel-kutató sírja előtt tisztelgett a család és a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Erkel Ferenc Zenei Klubja szeptember 19-én a gyulai Szentháromság temetőben, ahol a helytörténeti kutató immáron három esztendeje nyugszik együtt hitvesével, Gyulai Katalinnal. Gyula város kiváló polgárára, az Erkel Ferenc Társaság örökös tiszteletbeli titkárára mintegy harmincegynéhányan emlékeztek a sírjánál.
____Eredeti-_DSC9660.JPG

A három éve elhunyt d. nagy andrásra emlékeztek gyulán

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Szőke Margit zenei könyvtáros köszöntötte a jelenlévőket, majd nemzeti himnuszunk eléneklése után a D. Nagy András gazdag helytörténeti életművét méltatta, melynek központi eleme volt Erkel Ferenc családjának és munkásságának kutatása.

A megemlékezésen az Erkel-kutató fia, András mondott nekrológot. Beszédében felelevenítette D. Nagy András életének jelentős állomásait, és néhány személyes élményt is megosztott a megemlékezőkkel.

____Eredeti-_DSC9659.JPG

A megemlékezésen az Erkel-kutató fia, András mondott nekrológot

D. Nagy András 1931. szeptember 2-án született Dévaványán, egy ötgyermekes földműves család negyedik utódaként. Az általános iskolát szülővárosában végezte el, az elemiben sok megpróbáltatás érte balkezessége miatt. Továbbtanulása elé akadályt gördített a háború árnya, ugyanis a családi gazdaságban dolgozott egészen addig, amíg bátyja hazatért a szovjet hadifogságból. Ezután kovácsnak tanult Kisújszálláson, de fizikuma nem bírta a nehéz fizikai munkát, így Szentesen leérettségizett, majd a fővárosban a műszaki egyetem gépészmérnöki karán folytatta tanulmányait. 1957-ben a Gyulai Vízgépészeti Vállalatnál kapott állást, majd a Dél-Alföldi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdasághoz került, ahol 26 évet dolgozott. A Munkácsy Mihály Ipari Szakmunkásképző Intézet tanáraként vonult nyugdíjba 1991 végén.

Két évvel korábban a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban Bónis Ferenccel megalapították az Erkel Ferenc Társaságot, amelynek 22 évig volt titkára. 15 évet kutatta az Erkel családfát, amelynek – D. Nagy Andrásnak köszönhetően – ma mintegy 300 tagja ismeretes. A hatalmas anyagból írta meg az Erkel család krónikáját. Kutató tevékenysége során 256 híres gyulai ház történetét, gyulai közéleti személyiségek – pl. Wenckheim család –, tudósok és alkotók életét is feldolgozta. A városért végzett, több évtizedes munkájáért 1999-ben kapta meg a Gyula kiváló polgára címet. 80. születésnapján, 2011-ben az Erkel Társaság arany Erkel-emlékplakettel tüntette ki, és örökös tiszteletbeli titkárává választotta. 2012-ben hunyt el.

A tiszteletadáson D. Nagy András lánya, Katalin felolvasta az egykori kiváló polgár egyik kedvenc dalának – Seress Rezső Szeressük egymást gyerekek – szövegét, majd dr. Lengyel Magdolna a 90. zsoltárban Mózes imájával emlékezett, végül az ünnepség záróakkordjaként Szőke Margit tolmácsolásában Arany János Széchenyi emlékezetét hallhatták a megemlékezők, mielőtt elhelyezték virágaikat, mécseseiket.

A Gyulai Hírlapnak az Erkel-kutató fia elmesélte a család nevének eredetét. A régi időkben jellemző volt, hogy a településeken különböző ragadványneveket kaptak a gyakori vezetéknevű famíliák. Mint mondta, sokan azt hiszik, hogy édesapja nevében a „D.” a dévaványait jelöli, pedig valójában sok diófájáról kapta a család a megkülönböztető „Diós” nevet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)