Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A civil társadalom történetét állítja fókuszba a Békés Megyei Levéltár konferenciája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2015. szeptember 16. 14:00
A civil társadalom történetét állítja fókuszba a Békés Megyei Levéltár konferenciája
Szeptember 18-án, pénteken 10 órakor a gyulai városháza dísztermében
____Eredeti-varoshaza_1.jpg

a gyulai városháza

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Körök, egyletek, a civil társadalom története címmel konferenciát rendez a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára szeptember 18-án, pénteken 10 órakor a városháza dísztermében. A gyulai civil élet dualizmus kori történetéről Erdész Ádám beszél majd. Az előadások látogathatóak, a szervezők várják az érdeklődőket.

A vendégeket Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszönti, megnyitóbeszédet mond Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. A szakmai tanácskozást Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója vezeti.

A Körök, egyletek, a civil társadalom története című konferenciának első előadásában Kövér György, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének egyetemi tanára A civil társadalom fogalomtörténete címmel tart beszámolót, majd Pajkossy Gábor történetkutató, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének egyetemi oktatója a reformkori egyesületeket mutatja be.

A csabai kaszinó történetét a reformkorban Bódán Zsolt, a Békés Megyei Levéltár történész-levéltárosa prezentálja, a dualizmus korában működő gyulai köröket, egyleteket Erdész Ádám elemzi. Galambos Sándor, a MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának történész-levéltárosa a polgári korszakban tevékenykedő nyíregyházi alapítványokat állítja középpontba, Nyílt és rejtett identitás-konfliktusok egy csabai futballklub százéves történetében címmel pedig Sáfár Gyula, a Békés Megyei Levéltár történész-levéltárosa tart előadást.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)