Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - QKARTOUR 20 – Huszadik éve tört ki a mókuskerékből a gyulai csapat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • MAGAZIN • 2015. június 04. 09:00
QKARTOUR 20 – Huszadik éve tört ki a mókuskerékből a gyulai csapat
Kukár István évről évre kirándulást szervez pünkösdkor a kultúra, a túrázás és az önfeledt szórakozás jegyében
Teljesen bevett dolog, ha egy társaság az egyik hosszú hétvégén kirándulni indul, ám annál ritkább, hogy egy önkéntes, nonprofit magánkezdeményezés húsz éves hagyománnyá növi ki magát. A QKARTOUR elnevezésű program idén huszadik alkalommal indult el, hogy néhány napra kitörjön a mókuskerékből, és nyakába vegye a Kárpát-medence magyarlakta vidékeit a kultúra, a túrázás és az önfeledt szórakozás jegyében. Pünkösdről légyen szó, olykor egy-egy istentiszteletre is betér a társaság, de a Teremtő tüneményes alkotásait garantáltan minden alkalommal megcsodálják az erdőkben, vizekben, a hegyek között
____Eredeti-GYHRCSD_0055.JPG

Huszadik éve tört ki a mókuskerékből a QKARTOUR

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kukár István képzőművész-tanárt a 3T performanszcsoport pilléreként, a pART Alkotó-Körösök Szabadtéri Tárlatának koordinátoraként is ismerhetjük, a 20. évfordulóját ünneplő túra tagjai pedig neki köszönhetik évről évre a róla elkeresztelt QKARTOUR megszervezését is.

– Amit én indítottam el, az el is indult, amit én állítottam le, az le is állt – idézett az egykori gyulai zenekar, az Abigél dalszövegéből Kukár István. – 1995-ben szerveztem egy kirándulást egyszerűen azért, hogy legyünk együtt, legyünk másutt. Körülbelül tíz éve meg már működik magától: én szólok nekik, ők meg jönnek. Nyolcvan százalékban ugyanazok az emberek. Mindig vannak újak, akiknek vagy tetszik, vagy nem, vagy eljönnek újra, vagy nem. A társaság minden szempontból vegyes, vannak gyerekek és idősek is, viszont mindig nagyon jó. A lényeg az, hogy együtt vagyunk, jól szórakozunk, és nincsenek elvárások. Nekem sincsenek követeléseim a csapat felé, és nekik sincsenek felém. És ez így jó, és úgy látszik, működik is – mondta QKARTOUR „motorja”.

Az általa terelgetett csapat az évek során számtalan környéket bekóborolt már, jártak többek között a Zemplénben, Pécs környékén, a Medves-hegységben, a Mátrában, de határon túl is, a Délvidéken és a Felvidéken, ki nem hagyva a mesés „Tündérország” tájait sem. Idén is Kelet iránt vették az irányt, a gyönyörű Boga völgyébe tartott a banda.

____Eredeti-GYHRCSD_0013.JPG

Kukár István, a QKARTOUR „motorja” a jubileumi tortával

Szombaton, korán reggel indultunk. „Húzódjunk a jármű belsejébe” – csendült a szállóigévé vált, ellentmondást nem tűrő frázis. A szitáló eső, a kátyús közutak vagy például az otthon felejtett esőkabát okozta kezdeti dacot hamar feledtette a jó társaság, az elmúlt esztendő történetei és egy kis kisüsti kóstoló. Első úti célunk Nagyvárad volt, de egyikünk se gondolta volna, hogy ilyen közel van. Bihar vármegye egykori központjában kihagyhatatlan volt az Ady-múzeum, a várkert és a szecessziós Fekete Sas palota megnézése, pláne a helyi piacon való lángosozás. Délután derekán értünk a szállásra a festői Bogába, ahol térerő híján a friss levegő harapásával múlattuk az időt. Vacsora után a jubileumi tortából és az elmúlt húsz év fotóterméséből csemegéztünk. Volt miből válogatni, aztán meg előkerült egy gitár, és dolog volt „lelőni” a népeket.

Vasárnap álmosan indult a csapattal megtöltött busz a hegynek. A buszokkal szinte minden évben van valami, ezúttal a társaság megúszta egy kis füsttel az utastérben. A csapat „mobilabb része” a Pádistól gyalog folytatta útját a Szamos-bazárig. Felhős, ugyanakkor kellemesen enyhe időben vágtunk neki a Meleg-Szamos szurdokának, majd az Aragyásza-barlangnak, amelynek kalandos sötétsége és időnként bakancsot megmerítő hűs vize után a meredélyen felfelé felülről is jólesett az égi áldás. Késő délután ért vissza a csapat a szállásra, hogy további kulináris és kulturális étekkel töltekezzen. Aznap este nem kellett senkit altatni, ám Mirca, a félig magyar, félig román szállásadó mégis több évtizednyi, enyhén szólva pikáns élettapasztalattal látta el vendégeit.

Hétfőn még nem átallott a társaság felsétálni a Schmidl-vízeséshez, ahol a csapat két tagja 18 évnyi házasság után megerősítette szent frigyét. A hagyományos csoportképkészítés után még a Medve-barlang csodálatos cseppköveit is megszemlélhették a népek, a medvecsontok látványából pedig elmélázhattak, miféle fenevadak flangálhattak a környéken 20-100 ezer évvel ezelőtt. Kissé lehangoló zápor közepette robogott a busz a határ felé, ahol végül élénk pipacsmezővel búcsúzott a turistáktól a Partium.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)